Dacian Cioloş susţine că judecătorii Curţii Constituţionale îndepărtează tot mai mult instituţia de rolul său de gardian al Constituţiei şi o transformă într-un jucător politic. El mai spune că formaţiunea sa, Mişcarea România Împreună, prin programul politic pe care îl va avea, va depolitizata complet Curtea. 

„În ultima perioadă de timp, am avut o serie de dovezi că instituţiile statului sunt disfuncţionale. Susţinerea partidului şi nu legea a devenit cel mai important factor în decizie. Am văzut asta la CNCD şi acum la Curtea Constituţională a României. Prin decizii precum cea de azi, judecătorii Curţii Constituţionale îndepărtează tot mai mult instituţia de rolul său de gardian al Constituţiei şi o transformă într-un jucător politic. Acest lucru este inadmisibil în democraţie.

Citește și ”AMĂNUNTE INCENDIARE! Au apărut TelDrum Libia și TelDrum Algeria

Ca parte a unui proces de reformare a statului, pe care Mişcarea România Împreună îl va propune în programul său politic, Curtea Constituţională trebuie depolitizată complet pentru a-şi relua rolul. Rolul Președintelui României, ales prin vot direct de către milioane de cetățeni, nu poate fi modificat de CCR prin decizii cu iz de poziționare politică. Nu e deloc in regulă! Ajungem să trebuiască să apărăm democrația de însăși Curtea Constituțională„, a scris Cioloş pe Facebook.

”Curtea Constituțională confirmă, prin decizia de astăzi, că a devenit un instrument politic și este necesară o reformă profundă care să redea prestigiul și independența acestei organizații.

Majoritatea judecătorilor Curții Constituționale a constatat astăzi existența unui conflict de natură constituțională între Președintele și Guvernul României și a solicitat Președintelui revocarea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, astfel cum a cerut anterior ministrul justiției.

Citește și ”DEZASTRU în PSD! Peste 35 de parlamentari urmează să-și anunțe DEMISIILE

Judecătorii Curții Constituționale omit un aspect esențial: procedura privitoare la revocarea procurorului șef al DNA a inclus și obținerea poziției Consiliului Superior al Magistraturii, organ reprezentativ al magistraților din România. Acesta s-a pronunțat ferm împotriva revocării procurorului șef al DNA, respingând toate argumentele aduse de ministrul justiției. Potrivit ultimei decizii CCR, Președintele României trebuie să ignore poziția CSM, coordonator al justiției din România, favorizând poziția unei persoane desemnate politic în funcția de ministru.

Platforma România 100 consideră că decizia anunțată astăzi arată mai clar ca niciodată că sistemul de desemnare a judecătorilor Curții Constituționale trebuie modificat fundamental. Nu este acceptabil ca instanța constituțională, arbitru al vieții politice, să fie compusă din foști parlamentari, dispuși să susțină în orice moment pozițiile partidului care le-a susținut numirea.

Poziția de judecător constituțional trebuie să fie una dintre cele mai importante demnități ale statului român și să se bazeze pe fidelitatea față de Constituție, iar nu pe obediența față de partid”, se arată în comunicatul emis de Platforma România 100.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!