Puține păduri au supraviețuit pe continent. Cele mai mari sunt în România, dar ele sunt amenințate de tăierile ilegale, scrie publicația germană Die Zeit, care dedică un articol acestui subiect.

Zeit notează că acum cinci sau șase mii de ani, pădurile de fag acopereau 40% din suprafața Europei. Puține păduri de fag mai pot fi văzute azi. În Germania, care a fost în trecut acoperită de ele în proporție de două treimi, doar câteva au supraviețuit în Turingia, Hesse și Mecklenburg-Western Pomerania.

Aceeași situație o întâlnim în alte țări din Europa Centrală și de Vest.

Totuși, pădurile virgine nu au dispărut complet. În Estul îndepărtat, în Ucraina sau în Slovenia poți să-ți faci o idee despre cum arătau pădurile acum câteva mii de ani. Iar acest lucru este în mod special valabil în România. Nicio țară nu are păduri de fag mai întinse.

România are realmente o comoară naturală. UNESCO a declarat pădurile de fag un patrimoniu mondial în 2007 și le-a oferit protecție specială. Regulile UE ar trebui de asemenea să le protejeze de distrugere, o mare parte din pădurile virgine fiind parte din proiectul european Natura 2000. Chiar și legislația românească interzice tăierea de de arbori în aceste păduri. Asta în teorie.

În practică, 45% din aceste păduri au fost distruse din 2005, estimează fundația Euronatura. Tăierile ilegale și corupția sunt cele care le amenință.

Pădurile statului sunt gestionate de Romsilva, care este cunoscută pentru faptul că mulți dintre directorii ei lucrează pentru propriile buzunare. Cifrele arată că în 2018, peste 18 milioane de metri cubi de lemn au fost recoltate legal, iar 20 de milioane ilegal.

Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI