Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, acuză guvernul Ciucă că vrea să cumpere tăcerea magistraților față de controversatele legi ale justiției prin plata dintr-un foc a unor drepturi salariale câștigate în instanță, scrie G4Media.ro.

Năsui arată că guvernul Ciucă a prevăzut în rectificarea bugetară suma suplimentară de peste un miliard de lei pentru salarizarea din justiție.

”Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor cu banii contribuabililor. Nu de alta, dar vor să-și treacă în liniște noul pachet de legi prin care preiau controlul asupra sistemului de justiție, și au nevoie de liniște. Așa că vor da 1 miliard de lei din banii dumneavoastră direct pentru asta. M-am mirat când am văzut că în ultima rectificare bugetară o creștere spectaculoasă a cheltuielilor de personal la Ministerul justiției. Practic jumătate din creșterea cheltuielilor cu salarizarea din tot statul român se află la Ministerul justiției. O sumă colosală de împărțit între foarte puțini”, a scris Năsui.

El arată că e vorba despre banii câștigați de judecători în instanță, dar ”până acum acești bani erau dați cu țârâita. Puțin câte puțin în fiecare an. Pentru că chiar nu erau o prioritate pentru bugetul de stat. Dar ce să vezi, după ultima rectificare, prioritatea a devenit maximă. Toți banii datorați vor fi plătiți dintr-o dată. 1 miliard de lei dintr-un foc! Care e prioritatea deodată? De ce banii care veneau puțin câte puțin, subit se dau toți deodată?”.

”Pentru că, ce să vezi, săptămâna asta, același guvern a dat un nou pachet rușinos de legi ale justiției prin care justiția devine și mai controlată politic. Iată marea prioritate. Să fie mulțumiți judecătorii că primesc niște bani și să nu critice noile legi ale justiției. Adică acele legi care ne duc pe noi toți și mai departe de zona Schengen și de Europa în general”, a scris Năsui într-un comunicat de presă.

Declarația lui Năsui vine la o zi după ce guvernul Ciucă a adoptat controversatele legi ale Justiției, criticate dur în 11 august de trei asociații de magistrați: Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Chiar în ziua aprobării în guvern, Laura Ștefan de la think-tank-ul Expert Forum a criticat și ea proiectele, arătând că aduc atingere independenței justiției.

De remarcat însă că miercuri, 24 august, ziua adoptării proiectelor de către guvern, nici o asociație de magistrați nu a reacționat public. După adoptarea de către guvern, proiectele de legi merg la Parlament pentru vot și dezbatere.

”Dragi judecători din România. PSD-PNL și-ar dori ca România să fie precum Belarus. Nu vă lăsați cumpărați de ei. Banii aceștia, așa cum vin, așa și pleacă. Iar după ce îi veți cheltui tot în România veți trăi. Poate și copiii dumneavoastră. Nu merită să rămâneți tăcuți în fața mizeriilor care se petrec și de care vom suferi pe termen lung. Nu vă lăsați cumpărați pentru o pungă de arginți. Miza independenței justiției este mult mai mare”, a mai scris Claudiu Năsui.

Comisia Europeană a reacționat miercuri la adoptarea legilor și, într-un răspuns pentru G4Media, a anunțat că ”urmărește îndeaproape procesul în curs de desfășurare și rămâne în contact cu autoritățile române cu privire la proiectele de legi privind justiția care au fost adoptate acum de către guvern”.

”Este important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV și să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”, a mai declarat pentru G4Media Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.