Marele câștigător al exploziei prețurilor la energie (electricitate, gaze, carburanți,  etc.) este Guvernul, a anunțat marți Laurențiu Urulescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), citat de Agerpres. Statul va încasa de pe urma acestor scumpiri, doar în 2022, peste 8,6 miliarde de euro (43 de miliarde de lei) din taxele și dividendele plătite de companii, scrie Ziaristii.com.

Marele profit vine din TVA-ul încasat la facturi. Cu cât plătesc oamenii mai mult la gaz, electricitate sau benzinărie, cu atât crește și venitul Guvernului. Aceasta poate fi o explicație pentru refuzul constant al coaliției PSD-PNL, din toamna trecută încoace, de a aplica măsuri eficiente și coerente de reducere a prețului la energie.

Multe state europene, inclusiv Germania, au redus TVA și accizele la energie, pentru a le face locuitorilor suportabilă criza. Guvernul Ciucă refuză această măsură și-i acuză, în schimb, pe privați de „speculă”

Numeroase state europene, inclusiv Germania, au aplicat cea mai la îndemână măsură pentru ca populația să sufere mai puțin de pe urma măririi tarifelor la energie: reducerea temporară a TVA. Această propunere a fost făcută și de USR, încă din toamna trecută. PSD și PNL au ignorat însă ideea și au recurs la tot felul de artificii, precum plafonarea prețurilor. În fapt, așa-zisa plafonare s-a dovedit o „protecție socială pe banii privaților”, pentru că Guvernul n-a onorat angajamentul de a plăti diferența dintre prețul compensat și cel real al facturilor. Mai multe firme de pe piața de energie electrică și de gaze s-au retras, neputând face față acestei grave sincope de cash-flow: plătiseră achiziționarea gazului și a energiei electrice la preț întreg, o livraseră la preț subvenționat, dar Guvernul n-a mai plătit diferența sau când a făcut-o, a plătit cu întârziere de multe luni.

În schimb, Marcel Ciolacu, liderul PSD, dar și mai mulți lideri ai PNL au avut un discurs absolut populist și demagogic, extrem de periculos, acuzând firmele private că ar fi de vină pentru criză, deoarece ar face „speculă”.

Protecție socială pe spinarea firmelor private: Guvernul n-a achitat nici azi, după 4 luni, diferența dintre prețul real și cel compensat

Laurențiu Urluescu a confirmat marți că Guvernul înregistrează mari întârzieri la plata facturilor compensate, până acum, de furnizorii privați din propriile lor rezerve: „Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit după şapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deşi legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autorităţile spun că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităţilor“.

Companiile din sectorul privat sunt deja privite cu reticență de bănci, din acest motiv, ceea ce mărește riscul unui dezastru la nivel național. Urluescu a explicat: „Suntem la patru luni de când a început OUG 27, iar băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează. Fiecare furnizor caută bani de unde poate să scoată, de la bănci, acţionari, alte business-uri“.

Companiile din energie propun reducerea TVA și a accizelor, statul se face că plouă

Președintele AFEER a arătat că aceste probleme majore de pe piața privată vin în timp ce Guvernul reușește să facă un profit enorm speculând această criză care-i afectează deopotrivă pe cetățenii de rând și pe patroni: „Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru“.

Soluția propusă de firmele din energie coincide cu cea a USR și cea aplicată de alte țări din Uniunea Europeană: ajutorul la plata facturilor ar trebui gândit pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabili, iar statul să scadă TVA și accizele. Acestea ar reduce puternic prețul actual, dar în același timp ar diminua și profitul fabulos pe care statul român îl face în acest moment speculând criza care a lovit populația.