Senatorul USR Ştefan Pălărie a vorbit, pe pagina sa de Facebook, despre taxa „pentru liber la furat” prin doctorate plagiate, „sau încă o şansă pentru premierul Ciucă”, scrie Epochtimes-romania.com.

„PNL şi Sorin Cîmpeanu au găsit ‘soluţia’: eşti liber să plagiezi la doctorat. Dacă eşti prins, poţi să renunţi la titlu, mergi la casierie, dai nişte bani (contravaloarea cursurilor) şi ai scăpat. Un mărunţiş. E tot un fel de amnistie, dar cu o mică ‘taxă’ de şmecherie. TOATE celelalte beneficii rămân neatinse, cu o carieră intactă. Iar dacă nu are cine să verifice pe bune şi serios aceste doctorate, atunci chiar e posibil să scapi negustor cinstit cu doctorat plagiat. Fabricile de ‘doctori’ exultă. Totul în noile legi ale educaţiei e scris în favoarea lor”, a declarat Ştefan Pălărie.

Liderul USR a arătat că nici nu se pune problema de a întări prevenţia sau de instituţii de control independente şi de a mări transparenţa acestor doctorate.

„Că doar nu era să strice ministrul sau PNL bunătate de sistem din care profită toată camarila lor politică. Dar haideţi să mergem la concret. Ajutaţi-ne, dragi colegi de la PNL, să înţelegem ce ne aşteaptă, pe un caz ipotetic, în care premierul Nicolae Ciucă fie se dovedeşte că a plagiat cele câteva zeci sau sute de pagini, fie decide voluntar să renunţe la titlul de doctor”, a continuat Ştefan Pălărie.

Întrebările USR-istului pentru liberali

1. Ce sumă va achita domnul Ciucă ca să scape? Valoarea studiilor de azi care este, pentru trei ani de studii doctorale în domeniul apărării, undeva aproximativ la 15.000 Euro (25.500 lei/an, grantul doctoral)? Sau valoarea, simbolică deja, de acum 20 de ani, din 2001?

2. Cine va plăti această sumă? Domnul Ciucă personal sau (şi) Şcoala doctorală care are şi ea partea ei de culpă? Şi cum se va întâmpla? Vă trimite domnul Ciucă banii către Şcoala doctorală sau direct într-un cont al ministerului?

„Doar ca să ilustrez şi mai mult ridicolul situaţiei, mă întreb şi dacă nu cumva PNL se va oferi să plătească el această ‘taxă’ ca să îşi scape şeful de beleaua doctoratului? Sau şi-o va plăti totuşi singur? În final, reamintesc ce am făcut noi, USR: am depus un proiect de lege care să INTERZICĂ posibilitatea de renunţare la titlul de doctor, lucru care este deja declarat neconstituţional, prin decizie CCR. Deşi proiectul USR a primit aviz favorabil de la Ministerul Educaţiei şi trecuse în unanimitate în comisia de învăţământ din Senat, PNL PSD l-au blocat politic la plen pentru a-i proteja pe aceiaşi beneficiari ai plagiatelor. Vedem acum de ce”, a comentat Ştefan Pălărie.

În final, senatorul USR a opinat că noile legi ale educaţiei „întorc România în trecut şi trebuie să le oprim în forma asta”.