Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a scăpat anul acesta “la mustaţă” de redeschiderea urmăririi penale într-un dosar din 2013, în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei voiau să-l “agaţe” pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, iar judecătorii au stat în mare cumpănă până au dat decizia, scrie Ziare.com.
Potrivit sursei citate, este vorba despre achiziţia unor ambulanţe pentru care Arafat ar fi “forţat nota”, iar DNA estima un prejudiciu de 5 milioane de lei.
Cererea de redeschidere a urmăririi penale pe numele lui Raed Arafat a fost depusă pe rolul Tribunalului Bucureşti pe data de 1 noiembrie 2021 şi s-a judecat în şedinţă secretă pe parcursul a 6 termene. Apoi, judecătorul a amânat pronunţarea de 5 ori până să infirme definitiv soluţia de redeschidere a urmăririi penale efectuate în dosarul nr. 367/P/2013.
Ziare.com prezintă motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, în care instanţa enumeră argumentele pentru care DNA îl voia pe Arafat “băgat între coperţi” pentru fapte de acum 9 ani, precum şi consideraţiile judecătorului care a infirmat soluţia de redeschidere a urmăririi penale.
În expozitivul documentului citat, judecătorul trece în revistă acuzaţiile pe care procurorii DNA le reţin în sarcina lui Raed Arafat. În cuprinsul sesizării s-a arătat că, în cursul anului 2011, Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract cadru pe perioada 2011-2015, urmând a fi semnate 5 contracte subsecvente, anuale pentru 5 tipuri de ambulanţe.
Ca urmare a licitaţiei organizate la nivelul ministerului, trei au fost câştigate de către SC Deltamed SRL, iar două de către Porsche România, autoutilitarele furnizate de către Porsche fiind utilate tot de către Deltamed SRL, continuă site-ul citat.
“S-au invocat în sesizare dispoziţiile OUG 34/2006 şi hotărâri de guvern şi s-a arătat că, având în vedere cele de mai sus, în condiţiile în care din informaţiile existente la acest moment, în anul 2012 a avut loc o modificare/ transformare a preţului contractului încheiat între Ministerul Sănătăţii şi furnizorul SC (Deltamed – n.r.) SRL din moneda leu în moneda Euro, fără avizul serviciilor de specialitate, fapt care s-a produs cu încălcarea prevederilor normative indicate mai sus şi care a generat o diferenţă de preţ în sarcina bugetului de stat în valoare de 5 milioane lei, s-a apreciat că există indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în document.
Conform Ziare.com, după decizia de infirmare a redeschiderii urmăririi penale, Raed Arafat a postat pe Facebook o înregistrare în care arată, în esenţă, că din cauza fluctuaţiilor cursului valutar şi a aprecierii monedei euro faţă de leu, contractele dintre firme şi Ministerul Sănătăţii au trebuit anulate şi renegociate. Asta deoarece acordurile-cadru încheiate pe ani la rând prevedeau nişte sume în lei, iar ulterior firmele constatau că pierd, deoarece creşte euro. Aşa s-a ajuns la soluţia ca preţurile să fie ajustate la fiecare contract subsecvent încheiat în baza acordului-cadru.
Problemă e că funcţionarii din Ministerul Sănătăţii – spune Arafat – au blocat achiziţiile, “uitând” sau omiţând cu bună ştiinţă să includă în acordul-cadru înţelegerea dintre Guvern şi firme privind ajustarea preţului în funcţie de fluctuaţiile cursului euro-leu. Arafat a spus că unul dintre funcţionarii publici i-a motivat astfel: “Şi, dacă i-am şmecherit, care-i problema?”.
Totodată, Arafat a insistat că nu “şmechereşte” pe nimeni în relaţia dintre Guvern şi firme.