Preşedintele Forţei Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat că Guvernul Ciucă este un „pericol public pentru construcţii”, după ce aproximativ 600 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2022. În plus, mai sunt câteva sute de companii care au reale dificultăţi şi este posibil să intre şi ele curând în insolvenţă, scrie Epochtimes-romania.com.

„Vina aparţine aproape în exclusivitate Guvernului şi autorităţilor publice. Guvernul s-a făcut luni de zile că nu vede explozia preţurilor la materialele de construcţie, la energie şi la carburanţi şi nu a modificat mecanismul de ajustare a valorii contractelor de lucrări. A trebuit ca cel mai mare constructor român să ameninţe cu rezilierea tuturor contractelor pentru ca Guvernul să facă ceva. Tardiv şi insuficient. În plus, Guvernul nu plăteşte la timp situaţiile de lucrări, bagă beţe în roate constructorilor corecţi, care nu acceptă plăţi informale, nu derulează proceduri de achiziţie corecte (favorizând firme de casă, cele mai multe incapabile să realizeze lucrări de calitate şi la termen), nu asigură realizarea în timp util a procedurilor necesare bunei derulări a lucrărilor de construcţii”, a acuzat Ludovic Orban.

Liderul politic a analizat execuţia bugetară şi a punctat că investiţiile sunt „Cenuşăreasa cheltuielilor bugetare” ale acestui Guvern pentru că singurul capitol la care cheltuielile au fost mai mici decât în primul semestru al anului trecut este cel al investiţiilor publice.

„În următorii 10 ani România va avea la dispoziţie zeci de miliarde de EURO pentru construcţia de autostrăzi, de căi ferate, de spitale de şcoli, de campusuri universitare, de capacităţi de producere, transport şi distribuţie a energiei, de infrastructură de apă, de canalizare, de transport şi distribuţie a gazului, de infrastructură de irigaţii, pentru restaurări, reabilitări termice ale clădirilor etc. Distrugerea sectorului de construcţii românesc va face aproape imposibilă absorbţia fondurilor europene nerambursabile aflate la dispoziţia noastră. Şi, din păcate, spre asta ne îndreptăm cu acest Guvern”, a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit şefului Forţei Dreptei, investiţiile reprezintă un motor de dezvoltare economică sănătos.

„Guvernul parcă face tot ce poate pentru a gripa şi această sursă de creştere economică. Măsurile fiscale adoptate prin ordonanţa 16 dau o lovitură suplimentară sectorului de construcţii, şi aşa afectat negativ de politica guvernamentală. Vom vedea din ce în ce mai multe şantiere abandonate, din ce în ce mai puţine firme româneşti sănătoase, o penurie din ce în ce mai mare de forţă de muncă în domeniu, o scădere continuă a calităţii lucrărilor şi o întârziere din ce în ce mai mare în finalizarea construcţiilor”, a conchis Ludovic Orban.