În plină criză care a lovit năprasnic țara și buzunarele românilor, partidele își măresc cu încă 5 milioane subvențiile din bani publici. Guvernul PSD-PNL-UDMR a decis ca, la rectificarea bugetară, formațiunile politice să primească „pentru susținerea activității” încă 24,4 milioane de lei – aproximativ 4,9 milioane de euro. Informația a fost confirmată de Biroul de presă al Guvernului pentru Europa Liberă, scrie Ziaristii.com.

Bugetul pe 2022 prevedea deja 234 de milioane de lei (circa 47 de milioane de euro) pentru subvenționarea partidelor. Cei 4,9 milioane de euro de acum sunt suplimentari, astfel că formațiunile politice vor primi în total 52 de milioane de euro în acest an.

Datele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă arată că partidele pur și simplu nu pot cheltui aceste sume de bani, deși pompează masiv în publicitate – mascată sau oficială – mai ales la televiziuni.

În 2021, peste 122 de milioane de lei din subvențiile de la stat au rămas nefolosite. Surse politice spun că acum partidele fac rezerve pentru 2024, când va fi an electoral și în campaniile de influențare a publicului cu ajutorul presei vor fi investite sume enorme.
Partidul care a cumpărat cel mai mult susținerea televiziunilor este PSD. În ciuda demersurilor insistente făcute în special de Europa Liberă, a prevederilor legii și chiar a unei hotărâri definitive în instanță, Marcel Ciolacu personal a secretizat contractele făcute în ultimii 3 ani de PSD cu diverse mijloace mass-media. Social-democrații încearcă astfel să ascundă de ochii publicului câți bani au dat pentru a fi lăudați în studiourile de televiziune.
Posturile TV care duc cele mai puternice campanii pro-PSD sunt Antena 3 și România TV.

Începând din 2017, primul an de guvernare al PSD după victoria de la alegerile parlamentare din toamna lui 2016, legislația a fost modificată astfel încât subvențiile acordate de stat partidelor să crească de la 14,5 milioane de lei pe an (în 2017) la 234 de milioane în 2021. În 2022, suma urcă iar și ajunge la 261 milioane lei.