Fostul premierul şi şef al liberalilor Florin Cîţu se declarată nemulţumit, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, de modul în care este guvernată România, scrie Epochtimes-romania.com.

„Incompetenţă, dispreţ faţă de banii românilor sau subminarea economiei naţionale? Inflaţia mare a dus la creşterea veniturilor la buget. Este un efect secundar de care se poate profita pe termen foarte scurt pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a Guvernului – plata datoriilor. Cu toate acestea, la această rectificare, deficitul bugetar creşte faţă de cel iniţial cu aproximativ 3,2 miliarde lei”, a declarat Florin Cîţu.

Potrivit liderului liberal, acest lucru înseamnă că pe lângă cele 146 miliarde lei pe care le avea de împrumutat în 2022, statul român trebuie să mai împrumute încă 3,2 miliarde lei la dobânzi aproape de 9%.

„Că să înţelegeţi cât de gravă este situaţia cu dobânzi de 9% pe an suma rambursată se dublează în 8 ani. Iar multe din împrumuturile pe care le-a făcut statul român anul acesta sunt cu scadenţe mai mari de 10 ani. Adică rambursăm mai mult decât dublul sumei împrumutate”, a explicat Florin Cîţu.

Fostul şef PNL a subliniat că această creştere a deficitului cu 3,2 miliarde lei nu are sens nici dacă ne uităm la ce se întâmplă cu cheltuielile cu dobânzile în buget.

„Faţă de bugetul iniţial au crescut deja cu 4,3 miliarde lei şi au ajuns la 24,4 miliarde lei. Şi suntem abia la jumătatea anului. Până la finalul anului, dacă adăugăm şi dobânzile pentru cele 3,2 miliarde pe care trebuie să le împrumute în plus statul român, ajungem ca doar cheltuielile cu dobânzile să ne coste de la buget aproape 30 de miliarde lei. DOAR cheltuieli cu dobânzile!!! Să ne spună PSD ce se putea face cu aceşti bani”, a precizat Florin Cîţu.

Întrebările lui Cîţu

– În condiţiile în care veniturile la buget cresc din cauza inflaţiei, de ce a decis PSD să suplimenteze împrumuturile pe o piaţă cu dobânzi mari şi în creştere?

– Este voit acest transfer suplimentar, câteva miliarde de lei, al banilor românilor în buzunarele băncilor? Dacă da, atunci vorbim de subminarea economiei naţionale?

– Este incompetenţă?

– Este doar dispreţ faţă de banii românilor?

În final, fostul preşedinte al liberalilor a transmis că, la următoarea şedinţă a conducerii PNL, va prezenta câteva propuneri/soluţii.