Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituţia cheie în analizarea plagiatelor, este desfiinţat prin reorganizare şi pierderea atribuţiilor specifice, în Proiectul Legii învăţământului superior, document care are aprobarea oficială a preşedintelui Klaus Iohannis şi care a fost pus în dezbatere publică. Desfiinţarea ar veni în contextul în care o serie de politicieni cu funcţii înalte în stat, printre care premierul Ciucă, au fost acuzaţi de plagierea tezelor de doctorat, scrie Epochtimes-romania.com.

“S-au desfiinţat consiliul cercetării universitare şi consiliul atestării diplomelor şi titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea şi aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării şi gestionării resurselor umane”, a avertizat într-o analiză pentru Edupedu.ro proeminentul sociolog Lazăr Vlăsceanu, care în prezent face parte din conducerea CNATDCU.

Execuţia instituţională propusă astăzi aminteşte de mişcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educaţiei de la acea vreme, Liviu Pop, care a desfiinţat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituţia condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreşedinte CNATDCU) a anunţat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Proiectul Legii învăţământului superior a fost pus în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu pe 13 iulie 2022, sub forma unui pachet de legi numit oficial „Proiectele de legi ale educaţiei – ‘România Educată'”. Lansarea în dezbatere vine după mai multe consultări ale proiectelor de către preşedintele Klaus Iohannis, cel care a promis în repetate rânduri că raportul său “România educată” se va transforma în lege.

Desfiinţarea prin reorganizare “difuză” a CNATDCU este realizată la articolul 142 din Proiectul Legii învăţământului superior, în capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educaţiei”, care detaliază atribuţiile fiecărei comisii. Deşi alte comisii – precum CNFIS, CNSPIS – sunt menţinute inclusiv cu aceeaşi titulatură în proiectul noii legi a educaţiei, actualul CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în materia acordării titlurilor de doctor şi de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităţilor, potrivit articolului 157 din proiectul legii.