Fostul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, a denunţat marţi seara decizia instanţei de a invalida rezultatul alegerilor şi astfel de a anula mandatul de primar ales pentru Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA, formaţiunea proeuropeană), acuzând actuala putere pentru această decizie a tribunalului, scrie comisarul.ro.

Judecătoria Chişinău a anulat marţi seara rezultatele alegerilor locale anticipate pentru fotoliul de primar al capitalei Republicii Moldova câştigate cu 52,57% din voturi de cel mai înverşunat opozant al actualei guvernări, Andrei Năstase. În turul doi, el s-a confruntat cu socialistul Ion Ceban, informează Deutsche Welle.

Vlad „Plahotniuc ne testează nervii, el vrea să arate că nimeni nu contează în afară de el, nu contează votul a sute de mii de oameni şi dacă nu au ieşit (Silvia) Radu sau (Ion) Ceban învingători, el invalidează alegerile”, opinează Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook, făcând referire la influentul lider al Partidului Democrat – în prezent la guvernare – despre care se spune că şi-a subordonat justiţia din Republica Moldova.

Astfel, actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, rămâne în funcţie.

Conform Codului electoral, până la alegerile locale generale din 2019 nu mai poate fi organizat un nou scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului.

Decizia instanţei de judecată de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase creează un precedent foarte periculos pentru că a fost trecută o „linie roşie” şi cetăţenilor le-a fost luat dreptul de a alege, a declarat expertul moldovean Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice din Chişinău, la postul de televiziune TV8, citat de portalul IPN.

Începând cu acest moment, Republica Moldova intră într-o stare de criză destul de serioasă, a apreciat el.

În opinia sa, în cazul invalidării mandatului lui Năstase a prevalat aspectul politic, iar decizia instanţei nu s-a bazat pe considerente juridice. Această decizie se explică prin faptul că partidul de guvernământ nu a fost în stare să accepte victoria unui candidat totalmente incomod şi inacceptabil din punct de vedere politic pentru el, susţine expertul menţionat. „Ceea ce am văzut acum înseamnă că guvernarea nu a fost în stare să se împace cu victoria unui candidat care este incomod, de opoziţie şi este duşmanul guvernării’, a declarat Vlad Kulminski, citat de Radio Chişinău.

În acest context, unele media de la Chişinău amintesc că, în noaptea în care a aflat că a fost învins, Ceban l-a felicitat pe Năstase şi a recunoscut că alegerile s-au desfăşurat corect. Ulterior, el a depus însă contestaţii la Curtea Supremă de Justiţie. Între altele, socialiştii i-au reproşat lui Năstase faptul că s-a bucurat „în perioada alegerilor” de susţinerea deschisă a partenerilor externi.

„Este o decizie arbitrară”, a reacţionat marţi seara Andrei Năstase, subliniind că va contesta decizia primei instanţe la Curtea de Apel Chişinău şi a îndemnat populaţia să se pregătească de proteste masive, conform DW. AGERPRES

ATENȚIE! Așteptăm în grup toate persoanele care doresc să se informeze corect sau să dezbată orice subiect. INTRĂ AICI și ALĂTURĂ-TE GRUPULUI NOSTRU – CLICK AICI!

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!