Majoritatea celor din PSD așteaptă de foate mult timp acest eveniment. Nu știm să apreciem dacă vor și ei să fure ori să salveze PSD-ul, cert este că subiectul acesta provoacă surâsuri. Însă, până ca Dragnea să ia această hotărâre, știai că:

1. În România se gasește cea mai frumoasă cascadă din lume. Este vorba despre cascada Bigar, din Caraș-Severin, care a fost votată de către site-ul The World Geography drept cea mai impresionantă din lume, datorită modului inedit în care curge apa. Există numeroase alte locuri misterioase și fascinante în România, după cum bine se știe. Țara noastră se poate lăuda și cu câteva trasee spectaculoase , precum Transfăgărașanul, care i-a impresionat inclusiv pe realizatorii emisiunii Top Gear.

2. Băutorii pasionați de cafea vor fi surprinși să afle că Francesco Illy, fondatorul Illycaffe, s-a născut în Timișoara, unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Tot el a fost inventatorul primului espressor automatic.

3. Timișoara a fost primul oraș din Europa în care străzile au fost luminate electric, în anul 1889. Și fiindcă tot suntem la capitolul „electricitate”, castelul Peleș, din Sinaia, a fost primul castel european luminat complet cu ajutorul unui sistem electric. Curentul era produs de un generator propriu, iar sistemul de încălzire al castelului, creat in 1888, este funcțional și în ziua de azi.

4. Sub Munții Bihor se găsește al doilea cel mai mare ghețar subteran, Scărițoara, cu un volum de 75.000 metri cubi și care există de mai bine de 3.500 de ani.

5. Insulina a fost descoperită de Nicolae Paulescu, care la început a numit-o „pancreină”. Doi oameni de știință canadieni au primit Premiul Nobel pentru studiul lor asupra insulinei, în 1923, dar și cercetările lui Păulescu în domeniu au fost recunoscute.

6. Serialul american Hatfields & McCoys, în care au jucat Kevin Costner și Bill Paxton, a fost filmat în România.

7. Stiloul cu peniță a fost inventat de Petrache Poenaru și a fost patentat în mai 1827.

8. Cele mai vechi fosile de Homo sapiens de până acum au fost descoperite în sud-vestul României, în anul 2002. Vârstă fosilelor se estimează că ar fi de aproximativ 40,000 de ani.

9. Statuia regelui dac Decebal, sculptată la malul Dunării, este cea mai înaltă sculptura din Europa, având peste 40 metri înălțime.

10. Tot în România s-a născut Trăian Vuia, un pioner al aviației mondiale, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul, în 1906.

11. Artista Alma Gluck, prima soprană lirică care a vandut un milion de albume, s-a născut în București, în data de 11 mai 1884.

12. Palatul Parlamentului, din București, este a doua cea mai mare clădire din lume, depașit fiind doar de Pentagon.

3. România este țara europeană cea mai bogată în aur.

14. În România se găsește cel mai inedit cimitir din lume: Cimitirul Vesel, de la Săpânța. Ceea ce îl face deosebit sunt epitafurile hazlii, culorile vii ale crucilor și picturile naive reprezentând scene din viața persoanelor îngropate acolo.

15. România este al nouălea producător de vin din lume.

16. Filmul Cold Mountain, cu Jude Law, Nicole Kidman și Renee Zellweger, a fost filmat în România. Actorii s-au relaxat în Poiana Brașov după ce au terminat filmările în împrejurimi.

17. Biserica Neagră, din Brașov, are cea mai mare orgă din Europa (cu 4000 de tuburi) și cel mai mare clopot din România (6.3 tone).

18. În munții Carpați se găsește cea mai mare suprafață de păduri neatinse de om din Europa. De aceea, 60% din totalul urșilor bruni de pe bătrânul continent populează Carpații.

19. Eugen Pavel, de profesie fizician, a inventat Hyper CD-ROM-ul, cu o capacitate de stocare de peste 10.000 Gigabiți.

20. Complexul Național Muzeal „Astra” din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. El cuprinde mai mult de 300 de clădiri, precum și mori, prese gigantice pentru vin, fierării hidraulice ș.a.m.d.

REȚINE! Rubrica DEPRINDERI cuprinde articole cu titluri false (exemplu: Liviu Dragnea a fost arestat – vezi câți ani a primit), articole prin care dorim să promovăm diferite subiecte educative. Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate.

2 COMENTARII

Comments are closed.