DNA a început anchetarea contractelor prin care PSD a cumpărat presa folosind în acest scop zeci de milioane de euro din bani publici, anunță jurnalistul de investigații Mihai Munteanu în publicația Captura.ro. Procurorii le-au cerut social-democraților, pe 30 august, toate facturile, chitanțele, contractele și celelalte înscrisuri de pe parcursul relației comerciale cu 8 firme prin care s-a pus la cale uriașa operațiune de manipulare a poporului român, scrie Ziaristii.com.

În ordonanța DNA de la sfârșitul lunii trecute se menționează: „Faptele cu privire la care se efectuează cercetări vizează și utilizarea subvențiilor acordate de la bugetul de stat în anul 2019 Partidului Social Democrat“.

Acuzațiile aduse sunt de natură penală și deosebit de grave: spălarea banilor și folosirea influenței de lider politic în vederea obținerii de foloase necuvenite.

Trei din cele opt companii vizate de DNA sunt controlate, prin interpuși, de oligarhul fugar Sebastian Ghiță, firele ducând – în mod evident – la România TV. E vorba de companiile Ridzone Computers, Ridzone Creative, Euromedia Group.

Ițele poveștii sunt foarte încurcate. Sunt verificate și contracte pe care institutul sociologic al lui Marius Pieleanu, cel care livrează la comandă sondaje pentru PSD și Dan Voiculescu, le-a făcut cu o firmă acționară la compania de salubritate Rompres. În acel moment, firma era deținută de Radu Budeanu, actualul proprietar al Cancan. Între timp, a fost cumpărată de Andrei Drăcea.

Ancheta vizează întâmplări din anul 2019, când Dragnea a intrat la pușcărie și Viorica Dăncilă a devenit șefa PSD, ulterior candidând la președinția României.

Este interesant că DNA n-a deschis și alte dosare pe același subiect, deși PSD și, ulterior, PNL au extins masiv această practică.

În ultimii ani, Europa Liberă a prezentat sistematic sumele uriașe pe care partidele – în principal PSD și PNL – și le-au acordat singure de la bugetul de stat, zecile de milioane de euro încasați fiind direcționați pentru „presă și propagandă”. USR a folosit sume infime (100-200.000 de euro) și a făcut publice contractele din proprie inițiativă, pe site-ul său, în mod regulat.

PSD, în schimb, a plătit zeci de milioane de euro, refuzând sistematic să anunțe public unde s-au dus banii. Acest lucru e relativ ușor de intuit urmărind comportamentul televiziunilor de știri din ultimii ani. Dar documentele care să certifice bănuielile au fost ascunse de PSD.
PNL a plătit milioane de euro – dar mult mai puțin decât PSD – și a făcut publice contractele, chiar dacă după unele ezitări și doar la cererea presei.