Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, a dat pe ascuns 21 de milioane de euro, din bugetul ministerului, către Organizația Mondială a Sănătății, al cărei angajat a fost până să intre în Guvernul Ciucă, dezvăluie USR. Banii au fost acordați pentru un contract de consultanță, dar fără să fie făcut public, scrie Ziaristii.com.

Băgat la OMS de prim-ministrul Victor Ponta în 2014, doctorul Alexandru Rafila – fiul torționarului securist Alexandru Rafila – a ocupat postul de reprezentant al României la acest for până în 2018. Din 2018 până în toamna lui 2021, el a fost membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional OMS pentru Europa și membru în forul executiv al OMS, spune Emanuel Ungureanu, deputat USR.

Emanuel Ungureanu acuză: „În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”.

Banii s-au dat, afirmă reprezentantul USR, pentru consultanță în următoarele domenii:

– digitalizare – 5,48 milioane euro,

– servicii de sănătate și resurse umane – 14,1 milioane euro,

– gestionarea fondurilor publice din sănătate – 1,7 milioane euro.

În total, 21,28 milioane euro.

USR atrage atenția că în acordul pentru PNRR suma prevăzută pentru consultanță (asistență tehnică la management servicii sănătate) este mult mai mică decât cea livrată din bani publici de Rafila fostului său angajator. De asemenea, reprezentantul partidului de opoziție menționează că „e neclar și dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei prime tranșe de bani”.

Emanuel Ungureanu arată cu degetul către întregul Executiv: „Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în liniște deplină, așa cum îi place președintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanță pe PNRR către prietenii de la OMS”.

Una din temele de bătaie ale PSD înainte să vină la guvernare, dar și după aceea a fost aceea că USR ar fi prevăzut, în negocierea PNRR cu Comisia Europeană, prea mulți bani pentru consultanță. Ulterior s-a demonstrat că fusese o manipulare a PSD-iștilor în strânsă colaborare cu televiziunile oligarhilor.

1 COMENTARIU

  1. Dacă detaliem putin mai adânc o să putem vedea și utilizatorul real al milionului,respectiv autorul celor 14 -20 pagini frumos scrise la calcultor trimise pentru sisteme informationale sau operaționale,după caz.Respectiv ne turnăm organismelor exterioare ca sa mișcam banii din bugetele noastre.Că digitalizarea oferită de ai noștri are mirosuri mioritice.Ce vremuri,dar mai ales ce oameni Se bagă numai la importuri,nu știu a muncii nici pentru auditul intern din bucătăria noastră. V-am spus in alte postări de deficiețe ale digitaliuzării recunoscute de insă-și ministrul acestora și văd că pe lânga acele lipsuri nu avem nici forță de muncă pentru raționalizrea sistemelotr și o luăm din import că bugetarii noștri triplați ca număr nu au puterea necesară executării unor studii de caz in serviciile de sanatate de la noi. Și culmea tristeții cum să chemi personal din afara granițelor să vada cutuma din Romania,sa efectueze interviuri pe oameni de conducere și execuție din entitățile noastre de la toate nivelele,să facă analizele purtatorilor de informații perimați si restul tehnologiei pentru construirea flow cheart-urile proiectate,apoi analizate,afișate generalizate și apoi aprobate in interesul cui ?? Eu cred ca aici se ascunde alte habăucuri că tehnologia folosită de noi e cu patent american,obținută in 1972 de la Roland Reagăn de marele nea Nicu, Să ne ajute Dumnezeu sa descifrăm realitatea pură că se confunda Descrierile din acele facturi cu cine stie ce copii de audit ce incă nu a fost executat de furnizor, E multă lume pe afară si se crede că asa facem bani de chiolhane.

Comments are closed.