Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, se victimizează pe pagina sa de Facebook după ce a fost prins în mijlocul unui uriaş scandal generat de declaraţiile pe care le-a făcut privind negocierile dintre Ucraina şi Rusia, care contravin politicii externe oficiale a României şi care l-au indignat inclusiv pe preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Epochtimes-romania.com.

Într-o postare intitulată „Paradisul ascuns din mijlocul oraşului”, Vasile Dîncu apare înconjurat de cărţi în librăria Filigranes, din Bruxelles, un loc unde „cretinii şi mediocrii” niciodată nu vor înţelege că „aici lumea lor nu există şi nu contează.”

Anterior, Dîncu a dat vina pe USR pentru scandalul pe care l-a creat. „E o montură USR-istă”, a susţinut ministrul Apărării, sugerând că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au fost manipulaţi meşteşugit de userişti de au ajuns să îl critice public pentru ieşirea sa.

Mesajul lui Dîncu din librărie

„După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase până la avion, regăsesc un loc în care altădată mi-am petrecut multe ore şi zile: librăria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume şi o linişte incredibilă. Aici nu se aude vocea idioţilor, liniştea este întreruptă doar rareori de foşnetul moale al paginilor. Aici cărţile te aşteaptă cuminţi, aliniate ca soldaţii în formaţie. A sta aici este o adevărată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici răcnetele proştilor şi nici şoaptele mieroase ale ticăloşilor nu pătrund până aici.

De aici îţi poţi lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puţinătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Îţi dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din cărţi ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înţelege niciodată cum dincolo de nişte amărâte de coperţi de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să ştie niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar în care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns şi niciodată nu vor înţelege cretinii şi mediocrii că aici lumea lor nu există şi nu contează.

Aici mediocrii şi impostorii nu se vor întâlni niciodată cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzaţi de idee, ei nu vor avea niciodată cetăţenie aici, nici statut de refugiat.

În fine, prietenii tăcuţi din rafturi niciodată nu trădează şi nu mint.

Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului şi tăcerii!”

Vasile Dîncu

Dîncu dă vina pe USR pentru scandal

Vasile Dîncu a dat explicaţii joi după-amiază, la TVR INFO, după ce premierul Ciucă a subliniat că îl aşteaptă la o discuţie pe marginea declaraţiilor sale privind necesitatea ca Ucraina să negocieze cu Rusia. Intervenţia prin telefon s-a încheiat brusc când realizatoarea TVR Loara Ştefănescu a întrebat dacă ministrul crede că îi va cere cineva demisia.

Până să închidă telefonul, Dîncu şi-a apărat declaraţia care l-a înfuriat pe Zelenski, respectiv cea despre necesitatea unor negocieri între Rusia şi Ucraina.

„O să discut (cu premierul n.r.). Când mă uit la declaraţii pe care le-a făcut şi preşedintele Macron şi alţi reprezentanţi ai NATO – despre calea diplomatică, care nu este niciodată o cale care să fie dată deoparte. Este singura posibilitate diplomatică de a opri violenţele şi conflictul”, a subliniat Dîncu.

„Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură şansă – aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toţii presiuni diplomatice pentru ca ruşii să se retragă şi să oprească acţiunea teroristă”, a susţinut ministrul.

Totodată, s-a arătat contrariat de felul în care au evoluat lucrurile.

„Nu înţeleg deloc de ce această montură s-a făcut la Bucureşti şi a fost pusă în această cheie, încât preşedintele, premierul au răspuns”, a subliniat Dîncu.

„Sigur că vom avea discuţii. Cu siguranţă că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citeşti revista presei, ca să spun aşa. (…) E o montură USR-istă şi liderii noştri au răspuns la nişte întrebări meşteşugit puse ca să se poată răspunde mai ales aşa”, a adăugat el.

„Nu mi-a cerut nimeni demisia în acest moment”, a conchis Dîncu.

Când a fost întrebat dacă el crede că îi va cere cineva demisia, convorbirea s-a încheiat brusc.

Reamintim că preşedintele României, Klaus Iohannis, a criticat declaraţiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care a afirmat că singura şansă pentru pace între Ucraina şi Rusia e o negociere. Afirmaţia lui Dîncu a stârnit nemulţumirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta transmiţând luni un mesaj tranşant: teroarea constantă a Rusiei împotriva civililor din Ucraina arată refuzul acesteia de a negocia şi că singurele negocieri care pot aduce pacea mai aproape sunt cele privind creşterea ajutorului acordat Ucrainei.

Totodată, Zelenski a ţinut să puncteze că discursul său este adresat celor care sunt supuşi manipulării ruseşti, referire (in)directă la Dîncu.

Întrebat despre declaraţiile lui Vasile Dîncu, preşedintele Iohanis a răspuns că „probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai mult revista presei ca să afle aceste poziţii.”

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a criticat şi el pe ministrul Dîncu pentru declaraţiile vizând negocierile între Ucraina şi Rusia.

Cât despre Ciucă, întrebat dacă ia în calcul remanierea ministrului Apărării, Vasile Dîncu, după ce acesta a afirmat că singura şansă pentru pace între Ucraina şi Rusia e o negociere, premierul a evitat un răspuns direct, dar a transmis că îl aşteaptă pe Dîncu să revină în ţară pentru o discuţie.