Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat în cadrul emisiunii ”Banii, azi” de la TVR INFO că unele ministere au întârzieri privind implementarea unor proiecte din PNRR, iar o problemă esențială o reprezintă forța de muncă și modul în care sunt plătiți specialiștii în digitalizare. Acesta a mai precizat că din această cauză unele instituții plătesc ”o avere” pentru actualizarea unor sisteme informatice, scrie G4Media.ro.

„Avem în acest moment ministere captive, cu mâinile încătușate efectiv. De câte ori mai adaugă câte un buton, o funcționalitate la o platformă trebuie să plătească o avere. Sunt și întârzieri (la implementarea unor proiecte din PNRR, n.red.) și marea problemă a României în general este că nu a găsit formula prin care să angajeze la stat specialiști în IT pe care să îi poată plăti la un nivel competitiv, și care să stie să facă un caiet de sarcini, ce specificații să ceară. Noi avem banii alocați de UE, din Fonduri Structurale, dar ca să poți să ai impact trebuie să știi ce să ceri unor firme private”, a declarat Burduja.

El a subliniat faptul că în sistemul public ”nu avem pe grila de salarizare poziții de Project Manager în IT sau arhitecți de sistem, business analyst, care să fie plătite la nivelul pieței” și din această cauză unele proiecte nu conțin detalii esențiale.

„Lucrăm la asta și avem exemple din Republica Moldova, unde au identificat două poziții care nu se supun grilei standard. Ei voi fi invidiați de colegii din sistemul public, dar nu au de ce. Atunci când faci o comparație și vezi că în sistemul privat dai salarii de 10.000, 12.000, 15.000 de euro pe lună pentru un arhitect de sistem bun, tu nu poți să pretinzi muncă patriotică de la un asemenea om. Trebuie să-l plătești ca să poată să-ți livreze”, a explicat ministrul, potrivit tvr.ro.