Deși au trecut câteva zile, eşecul Schengen este în continuare subiect tabu în interiorul PNL. Pe la colţuri există lideri care-şi exprimă nemulţumirea şi care se tem că partidul este cel care va deconta din nou în faţa electoratului, scrie HotNews.ro.

Surse de la vârful PNL au declarat pentru Hotnews că imediat după votul din 8 decembrie din Consiliul JAI, s-a sondat opinia publică să se vadă reacţia la cald în ceea ce priveşte respingerea aderării României la spaţiul Schengen. „Am avut trei chestionare flash şi toate îl indică pe Iohannis principalul responsabil. Problema este că partidul va deconta”, au explicat sursele citate.

Sub protecţia anonimatului, liderii PNL recunosc că eşecul aparţine lui Klaus Iohannis şi oamenilor pe care i-a girat în funcţii. Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă şi Lucian Bode sunt văzuţi ca principalii responsabili ai eşecului, dar şi ai modului în care s-a gestionat comunicarea situaţiei.

„Aurescu a iritat pe toată lumea cu aroganţa lui. Nu a făcut nimic în afară de a căra servieta lui Iohannis. Toată lumea, şi de la noi, şi de la PSD, îl vrea plecat, dar asta nu cred că se va întâmpla pentru că este ca şi cum Iohannis şi-ar asuma eşecul şi ştim toţi că nu o va face”, a explicat un lider PNL.

În ceea ce priveşte asumarea din punct de vedere politic, liberalii nemulţumiţi arată cu degetul conducerea centrală a partidului în frunte cu Nicolae Ciucă şi Lucian Bode.

„Era datoria conducerii să gestioneze problema în condiţiile în care aveam deja semnalele negative că România nu va adera anul acesta la spaţiul Schengen. Se preconiza deja un eşec. Cum a fost gestionat? Cel mai rău posibil. Bode şi Ciucă au ieşit public şi au vândut gogoşi creând iluzia că România poate. Conducerea a dat dovadă de lipsă de responsabilitate şi lipsă de asumare. Asta este conducerea partidului în acest moment. Nu se va schimba nimic, din păcate”, a comentat un alt liberal.

Conducerea PNL a încercat să minimalizeze eşecul înregistrat de Ministerul de Externe şi Ministerul de Interne (ambele aflat sub influenţa preşedintelui Klaus Iohannis) în cazul aderării României la spaţiul Schengen.

Potrivit surselor HotNews, premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, le-a transmis liberalilor în BPN că nu doreşte să vorbească despre Schengen şi că Lucian Bode va face o informare în acest sens la finalul şedinţei. Premierul le-a mai spus că nu este momentul pentru a se căuta vinovaţii şi că „este nevoie de concentrare” pentru a continua demersurile de aderare la Spaţiul Schengen.

Aceleaşi surse susţin că Lucian Bode le-a prezentat liberalilor situaţia pe scurt şi mesajul „am fost trădaţi de popularii europeni”.