Integrarea României în spațiul Schengen rămâne doar un deziderat, iar politicienii români nu înțeleg de ce nu suntem acceptați nici după zece ani, scrie Europa Liberă.
„România a acționat deja, de peste 10 ani, ca membru de facto al spațiul Schengen”, afirma Klaus Iohannis pe 2 octombrie. La ultima ședință a Consiliului European, 21-22 octombrie 2022, președintele a cerut ca România să intre cât mai repede în spațiul Schengen. Același Klaus Iohannis acuza în urmă cu doi ani, în mai 2019, că România nu se află în Schengen din cauza PSD.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în exclusivitate pentru Europa Liberă, că nu poate garanta că integrarea în Schengen se va realiza în 2022, dar că își poate propune o astfel de țintă de traseu.
PSD nu pare foarte interesat să dea declarații pe acest subiect. Marcel Ciolacu a transmis scurt: „vorbiți cu ministrul de Interne, ministrul de Interne se ocupă de Schengen, eu sunt președintele Camerei Deputaților, nu sunt în Guvern”. Nici fostul premier, Sorin Grindeanu, nu a răspuns mesajelor legate de spațiul Schengen.
În epoca Dragnea, mesajul ratării țintei Schengen a fost legată de faptul că România refuză să vândă portul Constanța către Olanda. Teoria a fost intens promovată de social-democrați pentru a explica ratarea obiectivului.