Președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, sâmbătă, în contextul propunerilor de modificare a legislației electorale avansate de AEP , că își dorește o discuție despre introducerea votului obligatoriu în România.

„Dreptul la vot aparține fiecărei persoane, această formulă cu înscrierea în Registru funcționează în diverse țări, de exemplu Belgia are, dar să nu uităm că în Belgia votul este obligatoriu și atunci toată populația cu drept de vot este parte a acestui Registru. Poate putem să discutăm, la un moment dat, și despre obligativitatea votului în România, eu am propus acest lucru la modificarea Constituției din 2003, și din păcate, la vremea respectivă, nu a fost acceptată, dar va trebui să avem o discuție despre democrația reprezentativă și viitorul ei și discuția nu strică nimănui, face bine”, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, liderul Consiliului Național al ALDE, Norica Nicolai.

Europarlamentarul a adăugat că și-ar dori o discuție pe subiectul votului obligatoriu, scrie newsteam.ro.

„După părerea mea, pentru corectitudinea alegerilor și pentru o corectă reprezentare a cetățenilor în Parlament, prima premisă este să avem o cifră clară cu numărul de alegători. După aceea putem să discutăm despre diferite formule de vot. Pentru mine, chestiunea care vizează Registrul de alegători și care constituie premisă a dreptului la vot, este neconstituțională”, a mai spus Nicolai.

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus în Parlament, conține un capitol intitulat „Teze preliminare privind un Cod Electoral” și care prezintă propuneri precum scăderea numărului parlamentarilor, alegerea diferențiată a celor două Camere ale Parlamentului și exercitarea dreptului de vot sub condiția înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral. AEP spune că modificările ar putea să fie aplicate la alegerile din 2024.

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

  1. Stimati PSD_isti.Nu este nevoie sa cada capui lui X sau Y.Acest partid trebuie desfiintat.si arestati toti membri. Totodata interzis pentru 200 de ani.Au trecut deja 80 de ani de cind ciuma Rosie sfisie fara mila acest tara.A u fost exterminati milioane de romani.Toata tara este total distrusa..S_a furat tot.Acete hiene au un tupeu fantastic.Ne Cer sa i_i respectam ,sa le vorbim civilization,cind defapt iei nu merit decit un glont

Comments are closed.