România n-a reușit să atragă încă nici măcar un ban din cei 30 de miliarde de euro fonduri europene puși la dispoziție de Comisia Europeană pentru exercițiul financiar 2021-2027, scrie jurnalistul Sebastian Zachmann, specializat pe politică și autor al emisiunii „Insider Politic” la Prima TV. În schimb, menționează Zachmann, e bătaie mare pe banii de la buget din PNDL 3.

Motivul acestei situații aparent aberante este unul simplu, de fapt, scrie Zachmann: Guvernul și autoritățile locale fug ca dracul de tămâie de controalele pe care le-ar putea face Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Din cauza corupției și incompetenței nemărginite ale partidelor aduse la putere de Klaus Iohannis, România ratează, pur și simplu, posibilitatea de a se dezvolta cu bani gratis. Pentru că guvernele din perioada 2014-2020 (PSD – 5 ani la guvernare, Guvernul tehnocrat Cioloș – 1 an, PNL – 1 an) n-au fost în stare să tragă decât 15 din cei 30 de miliarde de euro puși la dispoziție de UE, Comisia Europeană ne-a dat o derogare de încă 3 ani. Până în 2023 mai putem consuma fondurile rămase necheltuite din acel exercițiu financiar. Dar nici așa nu a putut fi convins Guvernul de la București să ia banii și, în final, se vor pierde foarte multe miliarde din aceste fonduri.

Pentru noul exercițiu financiar, 2021-2027, UE ne-a pus la dispoziție alte 30 de miliarde de euro ca să construim și să modernizăm România. Dar guvernele n-au atras până acum nici măcar un singur cent, deși au trecut deja un an și jumătate din cei 7! În acest interval s-au aflat la guvernare o coaliție PNL-USR-UDMR (8 luni din 2021), un Guvern minoritar PNL-UDMR (două luni și jumătate – septembrie-jumătatea lui noiembrie) și o altă coaliție PSD-PNL-UDMR (din noiembrie 2021 încoace, adică 6 luni până în prezent).

În privința celor 29 de miliarde de euro din PNRR, multiple surse politice din toate partidele, din administrație și din societatea civilă avertizează că incompetența actualului Guvern a compromis aproape complet șansele să poată fi luați acești bani. Fondurile pentru autostrăzi sunt ca și ratate de Sorin Grindeanu (PSD) la Transporturi. Aceeași situație e și la Ministerul Sănătății (Alexandru Rafila – PSD), dar și la multe alte ministere.

Se conturează astfel, în următorii ani, o catastrofă de proporții nemaipomenite pentru România, care va pierde zeci de miliarde de euro – bani de la Uniunea Europeană – în condițiile în care țara condusă de Guvernul PSD-PNL se afundă într-o criză economică teribilă.