Deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri pentru Mediafax, că în prezent există un proiect de lege privind grațierea la Comisia juridică a Camerei Deputaților, adoptat tacit de Senat, însă nu a fost stabilită data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi în plen, scrie aktual24.ro.

Întrebat dacă există vreun proiect de lege în Parlament privind aministia sau grațierea, așa cum a spus ministrul Justiției Tudorel Toader, deputatul social-democrat Florin Iordache a răspuns: „Este la Comisia juridică la Camera Deputaților, acela cu grațierea (adoptat tacit de Senat – n.r.). Nu am auzit (când se va discuta proiectul de lege – n.r.)”.


Pe 29 mai, proiectul legii grațierii a fost adoptat tacit în Senat, după ce termenul pentru dezbatere și adoptare s-a împlinit la data de 23 mai, anunțul fiind citit în plen de vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda.

În forma adoptată tacit de Senat, inițiativa legislativă prevede următoarele:

„Art 1 Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv applicate de instanță de judecată. Art 2 – (1) Se grațiază în parte cu ½, pedepsele cu închisoare applicate femeilor însărcinate și persoanelor care sunt unic întreținător de familie și au în întreținere minori cu vârstă de până la 14 ani , dacă nu li s-au interzis drepturile părintești prin hotărâre judecătorească. (2) Situațiile prevăzute la alin. (1) trebuie să existe la data intrării în vigoare a prezenței legi.
Art. 3 – Măsurile educative privative de libertate cu o durată de maximum 5 ani se grațiază, dispozițiile art. 5 alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.
Art. 4 – (1) Grațierea prevăzută la art. 1-2 este condiționată de achitarea, în termen de un an de la condamnarea definitive sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. (2) Nerespectarea condiției prevăzute la alin. (1) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție. (3) Persoana grațiată va depune dovada achitării prejudiciului, acesta va sesiza instanța de executare pentru a dispune revocarea grațierii. (4) Procedura de judecată se desfășoară cu citarea persoanei condamnate, prevederile art. 597 alin (2)-(8) din Codul de procedură penală aplicându-se în mod corespunzător.
Art. 5 – (1) Prevederile art. 1 și 2 nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite în stare de recidivă, nici celor care sunt recidiviști prin condamnări anterioare. (2) Nu beneficiază de prevederile art. 1 și 2 condamnații cărora li s-au aplicat pedepse pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: de vătămare corporală, rele tratamente aplicate moniroului, agresiuni asupra fătului, șantaj traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, violare de domiciliu, înșelăciune, fraude comise prin sisteme informatice, ultraj, favorizarea șederii ilegale în România, ultraj judiciar, cercetare abuzivă, evadare, divulgare informațiilor secrete de stat, deturnarea de fonduri, fals intellectual și fals informatics, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasa”.

Cameră Deputaților este for decizional pentru această inițiativă legislativă.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!