Senatul a adoptat marti, in calitate de for decizional, propunerea legislativa a social-democratului Tit-Liviu Brailoiu de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, prin care se stabileste ca seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) este numit de ministrul de Interne, si nu de premier, cum este prevazut in forma in vigoare a actului normativ, anunta Aktual24.ro.

Camera Deputatilor a respins propunerea legislativa pe 27 noiembrie 2019, iar Senatul a adoptat-o, marti, cu 91 de voturi „pentru” si 43 „impotriva”.

Potrivit legii in vigoare „Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor”, iar prin modificarea art. 8 de catre Senat, actul normativ prevede ca „Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general, numit de ministrul Afacerilor Interne’.

Propunerea legislativa mai stabileste ca „in cazul instituirii starii de urgenta ori al unor situatii exceptionale in care este afectata grav ordinea publica, coordonarea aplicarii masurilor dispuse prin decret revine IGPR”, iar in stare de urgenta „Politia locala, in totalitate sau numai in anumite unitati administrativ-teritoriale, isi va desfasura activitatea in subordinea IGPR”.

Sedinta de plen de marti s-a desfasurat cu o prezenta restransa in sala, majoritatea senatorilor lucrand de la distanta. Votul a fost dat telefonic, la fel ca in sedintele de plen din saptamanile trecute.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI