Deputaţii au adoptat marţi, cu 250 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă” două proiecte de legi care prevăd că persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida la alegerile locale şi parlamentare. Camera Deputaţilor a fost for decizional, pasul următor fiind promulgarea de către preşedintele Iohannis, scrie Epochtimes-romania.com.

Concret, cele două acte normative corelate prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Primul proiect adoptat a completat practic un proiect de lege depus de fostul deputat USR  Cătălin Teniţă ce prevedea interzicerea participării la alegeri a persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare, amnistie post-condamnare sau dezincriminare.

„Proiectul acesta s-a născut din dorinţa de a proteja copiii şi l-am lucrat împreună cu Salvaţi copiii, după ce am văzut cu toţii, anul trecut, cum un primar care a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 13 ani, vreme de trei ani, a fost reales într-o funcţie. Şi zilele acestea, am văzut mare scandal cu un deputat. În lipsa acestei legi, astfel de oameni pot fi în continuare în fruntea comunităţilor şi, mai rău, în fruntea ţării. Legea adoptată astăzi, la propunerea USR, stabileşte interdicţii clare. Violatorii de copii şi corupţii nu au ce căuta în funcţii. Astăzi, s-a auzit o voce clară din Parlament: Fără penali în funcţii publice! Legea va merge la promulgare la preşedinte, sperăm să aibă zero toleranţă faţă de penali şi legea să intre cât mai rapid în vigoare”, declară deputata USR Diana Stoica, unul dintre iniţiatorii legii.

„Votul de astăzi constituie un mare pas pentru renormalizarea României. A fost nevoie de 5 ani pentru ca Parlamentul României să înţeleagă că persoanele condamnate penal nu au ce să caute în funcţii publice, nu au justificarea morală să fie alese în astfel de poziţii. Din 2016, de când USR este în Parlament, am tot spus că vom lupta să transformăm România într-o ţară ca afară. O să continuăm să facem ce am promis. Un milion de oameni au semnat o iniţiativă pe care USR a susţinut-o în stradă luni la rând. Fără penali în funcţii locale a devenit astăzi realitate la nivel de lege. Îi solicităm domnului Ciolacu să devină realitate şi în Constituţie, ca nu cumva să avem peste un timp o majoritate cu alte păreri”, declară Dan Barna, vicepreşedinte USR şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Proiectul USR modifică Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (115/2015) în sensul introducerii interdicţiei de a depune candidaturi şi de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.