Europarlamentarul olandez Matthijs van Miltenburg, membru al partidului social-liberal D66, anunță că în curând va ajunge în România o misiune a Parlamentului European pentru „a vedea ce se întâmplă în România, care este stadiul anchetelor în legătură cu protestele și cum decurge efortul luptei împotriva coruptiei”. D66 este membru în ALDE Europa, din care face parte și partidul lui Tăriceanu, scrie aktual24.ro.

Matthijs van Miltenburg raportor al Parlamentului European pe tema mecanismului privind statul de drept – un instrument politic propus de Comisia Europeană în luna mai a acestui an, prin care acordarea fondurilor europene ar urma să fie condiționată de respectarea statului de drept în țările membre. Într-un interviu pentru Press One, europarlamentarul anunță că deja a avut o „pozitie foarte critică și în relația cu partidul ALDE din Romania”.

„Stim cu toții că statul de drept se află sub presiune în România și consider că nu există o imagine pozitivă a României. Există îndoieli serioase că statul de drept este pe deplin respectat în România. Vom institui o misiune de constatare la nivelul Parlamentului European, probabil cu câțiva colegi din grupul ALDE, pentru a vedea ce se întâmplă în România, care este stadiul anchetelor în legătură cu protestele și cum decurge efortul luptei împotriva corupției.

În același timp, am luat o poziție foarte critică și în relația cu partidul ALDE din România, care face parte din grupul ALDE. Vă asigur că în ultimele zile am avut deja câteva discuții și cu conducerea grupului ALDE, despre cum să evaluăm întreagă situație.

(…) Deja am început să port discuții cu colegii mei români. Cu siguranță voi pune întrebări în Parlament cu privire la situația din România și voi încerca să înființez o misiune de constatare a ALDE privind România. Am de gând să merg personal în România la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, să discut cu o mulțime de oameni implicați. Voi încerca să fac tot ce ține de mine, pentru că un lucru este sigur: nu putem accepta situația în care se poziționează România – ca o țară cu mult potențial, dar care nu și-l exploateaza”, a spus Matthijs van Miltenburg pentru Press One.

El a mai spus că sistemul politic din Olanda nu ar permite „niciodata” ca un politician condamnat definitiv pentru fraudă electorală să rămână în politică.

„Sunt puțin șocat dacă luptă împotriva corupției este subminată chiar și de acțiuni parlamentare. Și, din nou, cred că este de competența Comisiei Europene, a Parlamentului European și a Consiliului European − principalele trei instituții europene − să facă România să înțeleagă că este inacceptabil ca încă unul dintre statele membre să urmeze exemplul din Polonia și Ungaria, unde statul de drept este amenințat.

(…) Vă pot garanta că sistemul politic din Olanda nu ar permite niciodată să se întâmple așa ceva. Am avut un caz, săptămâna trecută, în care un membru al Parlamentului a demisionat doar pentru că era implicat într-o aventură amoroasă.

Mentalitatea politică din Olanda este foarte onestă. Pentru marea majoritate a alegătorilor din Olanda este inacceptabil ca un politician condamnat pentru fraudă electorală să fie, de exemplu, președintele Parlamentului sau al uneia dintre camerele Parlamentului”, a mai spus europarlamentarul olandez.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!