Finlanda şi Estonia au îndemnat UE să nu mai elibereze vize turistice pentru ruşi. Autorităţile de la Helsinki au afirmat că ruşii intră în ţară şi apoi folosesc aeroporturile sale pentru a zbura în alte părţi ale blocului comunitar, scrie Epochtimes-romania.com.
Prim-miniştrii Estoniei şi Finlandei au cerut UE să nu mai elibereze vize turistice pentru ruşi, în încercarea de a deschide un nou front de sancţiuni în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina.
Finlanda – care, la fel ca Estonia, Letonia şi Lituania are o graniţă comună cu vestul Rusiei – a observat o creştere a numărului de turişti ruşi care intră în ţară adesea cu vize din alte ţări ale UE şi apoi folosesc aeroporturile sale pentru a zbura în alte părţi ale blocului prin intermediul spaţiului de liberă circulaţie Schengen.
Subiectul a fost abordat în rândul liderilor UE şi urmează să fie discutat în mod oficial la următorul summit al acestora, programat pentru luna octombrie, potrivit unei persoane informate în acest sens.
„Nu mai emiteţi vize turistice pentru ruşi”, a scris marţi pe Twitter Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei. „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Se închid cursele aeriene din Rusia. Înseamnă că, în timp ce ţările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara (Finlanda, Estonia, Letonia – singurele puncte de acces).”
Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, a declarat pentru televiziunea de stat Yle: „Nu este corect ca, în acelaşi timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, ruşii să poată duce o viaţă normală, să călătorească în Europa, să fie turişti. Nu este corect”.
Mai multe ţări europene caută modalităţi de a restricţiona călătorii ruşi, păstrându-şi în acelaşi timp graniţele deschise în limitele regimului Schengen de vize şi fără verificări de paşapoarte în mare parte a continentului.
Dar alte state membre sunt precaute în ceea ce priveşte restricţia pentru toţi cetăţenii ruşi.
„Nu vreţi să le interziceţi complet tuturor ruşilor să călătorească în UE. Cum ne vom implica?”, a declarat un oficial UE. „Ruşii care nu sunt în favoarea războiului trebuie să poată călători şi ei”.
Kremlinul a declarat că apelurile de interzicere a vizelor pentru ruşi au arătat o „gândire iraţională dincolo de orice limită” şi i-a comparat tacit cu Germania nazistă. „Multe dintre aceste ţări ne sunt atât de ostile încât le face să delireze”, a declarat marţi reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
„Se coboară la sentimente pe care le-am auzit literalmente acum 80 de ani din partea anumitor ţări din inima Europei”, a afirmat Peskov, potrivit Interfax.
„Cred că bunul simţ va prevala în cele din urmă, iar persoanele care au făcut aceste declaraţii îşi vor reveni la minte”, a adăugat el.
Letonia a încetat să mai elibereze vize pentru aproape toţi cetăţenii ruşi la începutul lunii august. Însă autorităţile finlandeze consideră că le-ar putea lipsi baza legală pentru o astfel de interdicţie, astfel că analizează modalităţi de a restricţiona vizele pentru ruşi, făcând în acelaşi timp presiuni pentru o soluţie la nivelul UE.
„Este legislaţia finlandeză suficient de actualizată pentru a putea introduce propriile noastre sancţiuni într-o astfel de situaţie excepţională? Dar, personal, aş dori să văd şi soluţii europene la această problemă”, a declarat Sanna Marin pentru Yle.
„UE a suspendat parţial Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Suspendarea vizează persoanele apropiate de regimul rus. Deocamdată nu afectează cetăţenii ruşi obişnuiţi”, a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate internă.
„Statele membre dispun de o marjă de manevră semnificativă pentru a diminua sau a înceta eliberarea vizelor de lungă şedere şi a permiselor de şedere, în conformitate cu legislaţia lor naţională”, a precizat Hipper într-un comunicat. „Vor exista întotdeauna categorii de persoane pentru care ar trebui eliberate vize”, a adăugat ea, citând „cazuri umanitare, pentru membrii de familie, jurnalişti sau disidenţi”.
Reamintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, pentru Washington Post, că ţările occidentale ar trebui să-şi închidă graniţele pentru ruşi „pentru că ruşii iau pământul altcuiva”.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că încercările de a izola Rusia nu au „nicio perspectivă” iar ţările europene vor obosi în curând de sprijinul acordat Ucrainei, pe fondul preţurilor ridicate la energie.
„Zelenski ar trebui să înţeleagă că ţările europene care încearcă să pedepsească Rusia plătesc în mod activ facturile pentru aceasta”, a spus el. „Mai devreme sau mai târziu, aceste ţări vor începe să se întrebe dacă Zelenski face totul cum trebuie şi de ce cetăţenii lor trebuie să plătească pentru capriciile sale”.
Mare privilegiu! Păi cât dai pe o sticlă de vodkă în Rusia iei 40 o cutie de bere în U.E.
Comments are closed.