Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat, vineri, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că USR a început transcrierea tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Anunțul vine la o zi după ce ministrul anunțase că teza sa este publică și că va da în judecată pe oricine mai spune că e secretizată. Teza nu poate fi însă copiată decât manual, conform spuselor lui Bulai și ale jurnalistei Emilia Șercan, care a scris prima dată despre teza de doctorat a lui Bode, scrie G4Media.ro.

Bulai a mai transmis că USR va vorbi cu Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, unul din cele două locuri unde se află teza lui Bode, pentru a găsi o soluție. Bulai a fost însoțit de Cristian Ghinea, care a transcris de mână fragmente din teză, și alți doi colegi de la tineret, Mihai Costea și Cristian Baciu. Bulai a scris pe telefon, conform deputatului.

  • ”Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului. Astăzi am fost la Biblioteca Națională pentru a transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode. Împreună cu Cristian Ghinea și colegii de la USR tineret: Mihai Costea și Cristian Baciu. Situație ciudată: tezele de doctorat pot fi studiate doar de la două PC și doar transcrise la mână. Noaptea minții. Regulamentul este în vigoare din 25.09.2016. Luni voi cere o audiență la directorul Bibliotecii Naționale a României, domnul Adrian Cioroianu. Această situație nu poate continua în acest fel. USR transparentizează teza de doctorat a lui Bode. Cristian a scris cu pixul, eu am scris direct pe telefon. Asta este culmea digitalizării în România. Să faci cercetare pe bani publici, dar să împiedici prin orice mijloc accesul la informație”, a scris Bulai pe Facebook.

Fostul ministru Cristian Ghinea și fostul secretar de stat Marius Vasiliu, membri USR, au descris primele impresii după ce au citit teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

Ei au făcut acest demers la Biblioteca Națională și doresc să o transcrie, pentru a putea fi verificat dacă ministrul a plagiat sau nu. Transcrierea e necesară deoarece este interzis fotografierea documentelor sau trimiterea lor online.

”Mă bucură interesul stârnit de acțiunea noastră de transcriere a tezei de doctorat al lui Bode. Multă lume ne cere să publicăm imediat ce am scos. Vom strânge tot textul și îl vom da Emiliei Șercan, pentru început. Eu cred că se mai găsește o brumă de rușine și autorul îl va publica el. Noi continuăm”, a anunțat Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.