Deşi comisarul european pentru Justiţiei a recomandat, în mod explicit, ca România să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia asupra proiectelor de legi ale Justiţiei înainte de a le adoptă, la fel ca şi liderii coaliţiei la putere, preşedintele Iohannis nu crede nici el că e cazul să se aştepte, scrie Epochtimes-romania.com.

Întrebat despre controversatele legi ale Justiţiei asumate de Predoiu, legi despre care Stelian Ion (USR) spune că vor oligarhiza Justiţia şi o vor face şi mai slabă în faţa corupţiei, Iohannis a apărat graba coaliţiei la putere de a adopta controversatele proiecte pe repede înainte în loc să aştepte, aşa cum au solicitat reprezentanţii UE.

Redăm dialogul jurnalist – preşedinte

Jurnalist: Mai este un pachet important, legile Justiţiei. Au trecut de Camera Deputaţilor, urmează să intre la Senat. Comisia de la Veneţia a spus că se va pronunţa, va emite o opinie în luna decembrie. Comisarul european pe justiţie cerea autorităţilor de la Bucureşti, Parlamentului, să nu le adopte până când nu vine opinia comisiei de la Veneţia. Cum credeţi că ar trebui să procedeze Coaliţia şi Parlamentul? Să se grăbească să vină cu legile adoptate în Parlament sau să aşteptăm până în luna decembrie opinia comisiei de la Veneţia?

Klaus Iohannis: Aici sunt mai multe chestiuni care trebuie luate în considerare. Comisia de la Veneţia a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine, pe legile justiţiei şi avem un set întreg de recomandări. Nu cred că, dacă se cere încă o opinie, va fi diferită faţă de cele de până acum şi rugămintea mea expresă pentru Guvern şi pentru Parlament a fost să se ţină cont de recomandările pe care le cunoaştem, nu sunt chestiuni necunoscute, şi, dacă Parlamentul va legifera în acest sens, eu nu mă aştept la probleme.