Preşedintele think tank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a comentat, pe contul său de Facebook, după ce europarlamentarul Rareş Bogdan a ameninţat UE cu repercusiuni dacă România nu va fi primită în Schengen, scrie Epochtimes-romania.com.

„Melanjul de kitsch istoric şi revanşism provincial pe care l-a vărsat Rareş Bogdan în Parlamentul European ne face de râs pe toţi: am văzut mare consens naţional că le-a zis-o, domnule, iată nişte adevăruri care trebuiau spuse… Memorabil clişeul romantic-ceauşist cu valahii care au apărat Europa de nu-ş ce sultan (fake news), ca şi manipularea lansată de Johannis în SUA că ‘pe la noi trec xx% din cerealele Ucrainei etc’. Păi şi dacă trec, ce? Nu plătesc taxe de drum, de operare portuară, nu-i un business? Nu ne văitam noi că ne ocolesc marile coridoare de transport, că vrem mai mult trafic către Constanţa, că ne fură bulgarii şi sârbii caimacul?”, a declarat Sorin Ioniţă.

Potrivit analistului, în toată istoria omenirii toată lumea a căutat să fie pe căi de comunicaţie, că acolo era prosperitatea.

„Acuma brusc toate astea au devenit o povară? Adică Ungaria face filantropie că ‘ne lasă să trecem’ spre vest, trebuie să le trimitem mulţumiri că permit xx% din fluxurile româneşti, ăsta e spiritul în Europa, după Johannis şi Rareş? Jenant, discurs pentru electoratul AUR”, a adăugat Sorin Ioniţă.

Reamintim că Rareş Bogdan a ameninţat în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe tema aderării, cu declanşarea unei crize la nivel european dacă România nu va fi primită în Schengen.

„De 11 ani, două ţări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări”, a declarat Rareş Bogdan în Parlamentul European, făcând referire la Olanda.

„Mereu România şi-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur. Am fost mult prea eleganţi şi mult prea tăcuţi până acum”, a precizat Rareş Bogdan.