Conform situațiilor anuale, publicate în Monitorul Oficial, în perioada 2014-2021, societatea MHS Truck&Bus SRL București a donat Partidului Național Liberal cea mai mare sumă la capitolul persoane juridice care au contribuit cu bani pentru finanțarea acestei formațiuni politice. Este vorba de 225.000 de lei cash, virați la data de 14 noiembrie 2016, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din acel an. MHS Truck&Bus SRL îi aparține omului de afaceri Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, scrie G4Media.ro.

Presa a dezvăluit, recent, că, prin intermediul unei alte societăți, Schmidt a câștigat, în condiții suspecte, un contract pentru furnizarea a 600 de autoturisme BMW către Poliția Română. Procedura a fost organizată de Inspectoratul General al Poliției Române aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne condus de liberalul Lucian Bode.

  • Președintele Iohannis, firma Automobile Bavaria SRL, Poliția Română și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au negat orice ilegalitate în desfășurarea procedurii. Mai mult, Bode a amintit faptul că USR, care, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, a criticat modul de atribuire al contractului, a primit donații de la firme ale lui Michael Schmidt. Este vorba de 113.000 de lei donați către USR în 2016. Bode nu a menționat, însă, deloc faptul că același om de afaceri a finanțat și formațiunea pe care o reprezintă.

În temeiul Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, PNL, PSD, USR și celelalte formațiuni sunt obligate să publice, anual, date valabile pentru anul anterior legate de situațiile cotizațiilor încasate, lista membrilor de partid care au virat mai mult de 10 salarii de bază minime brute pe țară, împrumuturile primite, lista persoanelor juridice care au donat mai mult de 10 salarii de bază minime brute pe țară.

Conform situațiilor de la ultimul capitol, publicate de PNL în perioada 2014-2021, cea mai mare sumă încasată a fost pe data de 14 noiembrie 2016, de la societatea MHS Truck&Bus SRL București patronată de Michael Schmidt: 225.000 de lei, în numerar. Banii au fost folosiți pentru cheltuielile formațiunii în campania electorală pentru alegerile parlamentare din acel an. Pe locul 2 în topul din perioada 2014-2021 se află o firmă care, în alt an, a donat 150.000 de lei.

Explicație foto: Donația lui Schmidt către PNL, publicată în aprilie 2017, în Monitorul Oficial. Anul donației este greșit, așa cum au fost și alte date din tabel, rectificate ulterior de liberali, în anunțuri separate din Monitorul Oficial.

2014 este anul în care, cu susținerea PNL, a devenit președinte Klaus Iohannis, un apropiat al lui Schmidt din vremea când actualul lider al statului era primar al Sibiului. G4Media.ro a dezvăluit faptul că, pe când era edil, Iohannis a primit ca folosință gratuită ultimele modele de BMW tocmai de la Automobile Bavaria, o altă societate a lui Schmidt.

În ceea ce privește donatorul MHS Truck & Bus SRL, acesta face parte dintr-un grup de firme și este importator general și distribuitor al vehiculelor MAN în România. O analiză de presă publicată zilele trecute arăta faptul că această societate apare în Sistemul de Achiziții Publice cu contracte de circa 65 de milioane de euro, alte două firme ale lui Schmidt câștigând contracte de circa 170 de milioane de euro. Analiza estima că peste 70% din valoarea înțelegerilor contractuale o reprezintă licitații publice organizate din 2019, anul când PNL se pregătea să intre la guvernare. Multe au fost parafate cu instituții conduse de liberali.

Afacerile lui Schmidt au intrat, însă, în atenția opiniei publice de-abia luna trecută, după ce Poliția Română a anunțat că, în schimbul a aproape 100 de milioane de lei, fără TVA, va cumpăra 600 de autoturisme BMW de la Automobile Bavaria SRL, societate deținută de Michael Schmidt. La trei zile după anunțarea rezultatului licitației, pe data de 31 iulie 2022, patronul companiei, Michael Schmidt, a invitat la Săptămâna Haferland, un eveniment anual dedicat tradițiilor săsești, aproape toți miniștrii PNL din guvernul României, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode.

O parte a presei, sindicaliști din Poliție și un partid din Opoziție au ridicat semne de întrebare asupra modului de derulare al licitației, multiple indicii arătând că posibilitatea concurenților Automobile Bavaria de a depune oferte a fost limitată prin caietul de sarcini, iar prețul pe bucată a fost supraevaluat.