Ministerul Finanţelor nu a elaborat, în 2020, un raport privind justificarea creşterii datoriei publice şi propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil, ca urmare a depăşirii pragului de 45% a ponderii datoriei publice în PIB, conform prevederilor Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Acest lucru s-a întâmplat în perioada în care ministru de Finanţe era Florin Cîţu, scrie Epochtimes-romania.com.

Potrivit sursei citate, dacă ne uităm la ce a făcut recent Guvernul (PSD-PNL-UDMR), respectiv mărirea salariilor bugetarilor, nici ei nu respectă legea (deşi s-a atins al doilea prag de 50% din PIB).

De asemenea, s-a constatat că în 2020 titlurile de stat pe piaţa internă, cu scadenţă la 1 an, emise în cadrul Programelor FIDELIS şi TEZAUR, în valoare de 1,213 miliarde lei, au fost raportate/înregistrate eronat în secţiunea aferentă Titlurilor de stat pe termen mediu sau lung, în ceea ce priveşte Contul general anual al datoriei publice guvernamentale directe.

Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă, în afara bilanţului (pentru anul 2020), şi nu au fost constituite provizioane în valoare totală de 2,31 miliarde lei, pentru două scrisori de garanţie acordate operatorilor economici Blue Air Aviation şi TAROM şi pentru Acordul de garanţie voluntară (încheiat în baza articolului 11 din Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă SURE).