Profesorul Gelu Duminică de la Universitatea din București a calificat drept ”noaptea minții” demersul Partidului Social Democrat, destinat unor oameni ”care nu gândesc cu mintea lor”.

”N-am mai auzit ca un guvern aflat la putere de 20 de ani din cei 28 de la Revoluție să protesteze împotriva abuzurilor comise chiar de statul pe care-l reprezintă. E ca la nebuni! Să vezi un prim-ministru care să meargă în fața propriului său guvern, să zică ce? Jos cu abuzul comis de cine? Mi-e foarte greu să comentez o astfel de chestie. Nici nu știu unde aș putea să o includ: la paranoia? La populism?

Nu știu care este rolul – decât s-arate că guvernul are și susținere populară. Dar asta nu poate s-arate decât la oamenii care nu gândesc cu mintea lor. Pentru că în momentul în care aduci oameni cu autobuzele din toată țara, atunci – Dumnezeu să mă ierte! – numai susținere populară nu e asta.

Citește și ”Un membru CSM arată că TuDorel Toader ignoră de trei luni o decizie CCR

Habar n-am ce vrea s-arate, decât că uite: «suntem uniți, poporul ne vrea». Dar repet: chestia asta nu poate merge decât la niște oameni care n-au nici măcar ABC-ul politicii și mobilizării civice. Ceea ce se întâmplă în momentul de față nu e mobilizare civică. E o chestie de slugărnicie politică pe care oamenii din PSD vor să o transfere la rang de acțiune civică.

Din punctul meu de vedere, pe lângă faptul că încearcă să asasineze tot ce înseamnă democrația în momentul de față, separarea puterilor în stat, respectul față de instituții etc., mai asasinează și ideea de participare civică. Mi se pare noaptea minții! Eram în direct la Realitatea TV când am văzut anunțul și – credeți-mă – n-am crezut că poate fi adevărat așa ceva: ca prim-ministrul țării tale să vină să spună că va participa la un protest în care se aduc în discuție abuzurile pe care le statul (tu reprezinți statul) le face. Măi, frate, dacă statul abuzează, atunci varianta 1: ai pârghiile legale să faci să nu mai abuzeze, că ești prim-ministru și ești la guvernare. Doi: îți dai demisia! Nu te duci în fața palatului cu o pancartă pe care scrii ce? «Jos guvernul!»? «Jos parlamentul!»? În Parlament ai majoritate. E chiar noaptea minții! Se distruge și bruma asta de pseudo-democrație pe care o avem și ajungem într-o democrație grotescă”, a comentat sociologul.

Citește și ”De ce nu se construiesc autostrăzi, școli și spitale? Statul cheltuie anual peste 30% cu asistența socială

Întrebat dacă putem privi manifestația PSD drept un demers care să-i confere lui Liviu Dragnea o aureolă de eroism, în ipoteza în care va fi condamnat în dosarul Bombonica, Gelu Duminică a negat, susținând că, în acest scenariu, solidaritatea PSD-iștilor cu propriul șef se va risipi instantaneu.

”Nu. Dacă domnul Dragnea va fi condamnat, știți cât durează solidaritatea pesedeilor în jurul lui? Cinci minute. Haideți să fim realiști: dacă domnul Dragnea va fi condamnat, sunt mulți care vor avea grija propriei persoane, decât să-l apere pe Dragnea. Ceea ce-i unește în momentul de față pare (subliniez: pare) mai degrabă teama de pușcărie decât teama de abuzuri. Repet: abuzurile, în momentul în care ești la guvernare și ai o guvernare solidă, poți să le corectezi. Și atunci, teoretic, nu ar trebui să faci proteste, ci să pui în practică mecanismul legislativ prin care să-ți faci legi, să pui în dezbatere publică, să expui o viziune și așa mai departe. Viziunea domniilor lor în momentul de față pare o încercare de încălecare a instituțiilor statului în integralitatea lor. Dar nu am certitudinea asta. În condițiile în care nu am studii în domeniul juridic, nu mă hazardez să spun dacă ultimele lor încercări sunt sau nu în litera și în spiritul legii”, a încheiat sociologul.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!