Fostul ministru al Finanţelor Anca Dragu a explicat, la RFI, că angajaţii de la stat şi beneficiarii de pensii speciale vor ave de câştigat din creşterea salariului minim brut în România pe care se pregăteşte să o implementeze Guvernul, scrie Epochtimes-romania.com.

„Salariile trebuie să crească, mai ales salariile mici. Atenţie, însă: creşterea salariului brut nu înseamnă şi o mare creştere a salariului net (…). Şi guvernele Dragnea au aplicat această măsură, în care au mutat taxe de la angajator la angajat şi salariul brut a crescut, dar salariul net nu a crescut. De aceea, noi propunem şi ceea ce ar trebui să facă acum Guvernul, să crească într-adevăr salariile nete, prin reducerea impozitării. Creşterea salariului brut, aşa cum o vede Guvernul, ar ajuta foarte puţin pe cei cu salarii mici, ar însemna numai o creştere de 250 de lei pe lună pentru salariul minim pe economie. La o creştere de la 2.550 la 3.000 de lei a salariului brut, deci de aproape 500 de lei, statul îţi ia peste 40% din venit, astfel încât de fapt omul mai primeşte 250 de lei”, a declarat Anca Dragu.

Fostul ministru de Finanţe atrage atenţia că, în realitate, creşterea salariului minim brut are un efect benefic pentru stat, mai ales, pentru că vor creşte, clar, toate salariile la stat, dar nu la privat.

„La stat, salariile sunt legate de salariul minim, la privat mai puţin. Cresc pensiile speciale, pentru că pensiile speciale sunt legate de salarizarea publică, care e legată de salariul minim brut. Creşte baza de calcul pentru pensiile speciale. Ele se calculează de asemenea la salariul brut pe care îl are angajatul. Pentru privat, această creştere este una dăunătoare, pentru că vor creşte costurile firmelor cu contribuţiile şi impozitele (…). În felul acesta, cine are de câştigat din creşterea salariului minim brut în România sunt în general angajaţii de la stat şi beneficiarii de pensii speciale”, a punctat Anca Dragu.