Românii cu atitudini pro-Rusia sunt reprezentaţi de tinerii fără locuri de muncă ori educaţie superioară, persoane cu atitudini populiste şi votanţii partidelor populiste, printre care şi AUR, arată o analiză a Centrul pentru promovarea Participării şi Democraţiei (CPD) al SNSPA, scrie Ziare.com.

Analiza CPD notează că atitudinile pro-vestice încă sunt puternice şi dominante în rândul publicului românesc (două treimi dintre români au încredere în NATO şi UE, jumătate dintre ei au încredere în SUA). Sentimentul pro-american este marcat în special de publicul vârstnic, în timp ce tinerii au încredere în UE şi NATO. Votanţii PNL, PSD şi USR au încredere peste medie în Vest, mai arată studiul.

De cealaltă parte, grupul cu atitudini pro-ruse este în continuare mic, cu o reprezentare mai mare a tinerilor inactivi (tinerii fără loc de muncă sau educaţie superioară), a persoanelor cu atitudini populiste şi a votanţilor partidelor populiste sau minorităţii maghiare, mai arată CPD. Totodată, atitudinile populiste şi votul pentru AUR devin predictor pentru încrederea în Rusia.

Conform analizei, deşi în 2021 a existat o creştere a încrederii în Rusia, aceasta s-a prăbuşit în 2022, odată cu războiul din Ucraina. Cei mai mulţi susţinători cu atitudini pro-Moscova au vârste cuprinse între 30 – 44 de ani, fiind urmaţi de categoria 18 – 29 de ani. Cea mai mică încredere în Rusia o au românii de 60 de ani.

Cu cine votează pro-ruşii din România

O altă statistică arată că cea mai mare parte a publicului pro-Rusia înclină către AUR, UDMR și PSD.

CPD subliniază în cercetare că publicul favorabil Rusiei includea, în 2019 şi 2021, mai mulţi tineri, tendinţă care nu se mai regăseşte în 2022. Tinerii cu educaţie superioară nu mai au încredere în Rusia. Cu toate acestea, tinerii inactivi (fără loc de muncă sau lipsiţi de educaţie superioară) au încredere în Rusia în mai mare măsură decât alte segmente. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele mai puţin informate, ca şi pentru votanţii din regiuni cu reprezentare ridicată a minorităţii maghiare (regiunea Centru).

În rândul muncitorilor (gulere albastre), în 2019 încrederea în Rusia era mai ridicată decât media la nivelul populaţiei, dar în 2022 este la nivelul acestei medii. Atitudinea populistă şi votul pentru AUR devin predictor pentru încrederea în Rusia.