Deputații PSD au depus mai multe amendamente la o serie de proiecte de lege privind măsurile privative de executare a pedepselor privative libertate prin care și persoanele condamnate pentru fapte de corupție, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de măsuri alternative de executare a pedepselor, precum executarea pedepsei la domiciliu, executarea fracţionată a pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat sau în regim mixt, cu echivalent în zile de muncă în folosul comunității, scrie HotNews.ro.

Astfel, deputații PSD – amendamentele sunt semnate de „grup PSD” – vor modificarea, printre altele, a proiectului de lege depus anul trecut de parlamentari de la PNL, așa încât persoanele condamnate pentru fapte de corupție, infracțiuni de serviciu sau cele aflate în recidivă să nu mai fie exceptate de la aplicarea acestor măsuri, iar durata maximă a pedepsei să crească de la 4 la 5 ani.

Comisia juridică a Camerei Deputaților urmează să discute aceste amendamente marți după-amiază și sa dea un raport, pe ordinea de zi existând mai multe proiecte vizând aceste executarea pedepselor, printre care și unul al UDMR.

Din amendamentele depuse de grupul PSD la proiectul de lege al PNL, adoptat tacit de Senat:

Art.1 (1) Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executarii pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

(2) Judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei va dispune aceste masuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie.

(3) Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.

Art.3 – (1) Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere din partea Comisiei de Probatiune cu sau fara brățară electronică, in functie de natura infractiunii savarsite, trecutul si personalitatea infractorului.

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profițând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei. *Se elimină continuarea: „infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.”

Art.4 –(1) Măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, în penitenciarul in care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenție special înființat în acest scop.

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, *Se elimină continuarea: „infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.”

Cel de-ai doilea proiect care va fi discutat este cel al UDMR, care conținea și o serie de prevederi de modificare a Codului penal și codului de procedură penală, elemente care vor fi trimise separat la comisia speciala condusă de Florin Iordache și nu vor fi discutate în pachetul privind masurile de executare a pedepselor.

Printre altele, proiectul celor de la UDMR prevede revenirea la reducerea pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare.

Pentru proiectele discutate marți, Camera Deputaților este decizională, Senatul deja adoptându-le tacit anul trecut.

Acestea vor opera modificări la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA DE DIZOLVARE A PSD https://petitieonline.net/petitie/29746158

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!