Membrii coaliției aflată la guvernare au salutat ideea ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca Guvernul să adopte o ordonanță de urgență pentru modificarea condițiilor de revizuire a sentințelor definitive pronunțate în dosare făcute pe baza protocoalelor, scrie G4Media.ro.
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că ”cel vinovat are dreptul la un proces corect”, în vreme de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu a afirmat că PSD are ”foarte mare încredere în deciziile pe care le ia Tudorel Toader” și că Justiția a ajuns să fie din ce în ce mai hulită ”pentru abuzurile pe care le-a făcut”.
De asemenea, foști membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în prezent arondați PSD, susțin că propunerea lui Tudorel Toader este una bună.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: ”Nu ştiu ce declaraţie a făcut ministrul, dar dacă asta intenţionează, e un punct de vedere corect. Actul de justiţie a fost profund afectat de existenţa protocoalelor şi de interceptările ilegale ale telefoanelor, aşa cum a reieşit din decizia CCR şi acestea reprezintă grave încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care nu pot fi acceptabile într-o ţară democratică (…)Vreau să subliniez un lucru. Chiar şi cei care sunt vinovaţi au dreptul la un proces corect în care procedurile sunt respectate şi legile sunt respectate. Nu mai vorbim de faptul că probabil sunt şi oameni nevinovaţi care au avut de suferit din cauza aceasta. Dar, de principiu, într-o ţară în care funcţionează justiţia corect, chiar şi cel vinovat are dreptul la un proces corect” (Sursa: Mediafax).
Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD: “Tudorel Toader este un profesionist desăvârşit, cu multă experienţă după 10 ani de Curte Constituţională, un om care ştie că mai presus de orice trebuie respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Noi cei din coaliţie avem foarte mare încredere în deciziile pe care le ia Tudorel Toader, în sensul de a readuce dreptatea şi siguranţa într-un sistem care este din ce în ce mai hulit pentru abuzurile pe care le-a făcut. Aici mă refer la sistemul de justiţie din România. Prin urmare, coaliţia PSD-ALDE îl susţine pe domnul Tudorel Toader. E o susţinere totală, e o susţinere politică din partea unei coaliţii care a câştigat votul românilor inclusiv cu acest mesaj «dreptate până la capăt», iar eu personal sunt convins că ministrul Justiţiei ştie paşii pe care trebuie să-i facă în acest sens” (Sursa: Mediafax).
Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, avocatul Bombonicăi Prodana (fosta soție a lui Liviu Dragnea): “În principiu, sigur că ar trebui evitate ordonanţele de urgenţă în domeniul dreptului penal. Dar asta e valabil pentru societăţi normale în care legiferarea chiar se poate face prin Parlament. Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive este deja o cale de atac extraordinară, prin care erorile evidente ale instanţelor care au pronunţat condamnări definitive pot fi îndreptate. Însă actuala reglementare este deficitară şi nu cuprinde un remediu pentru abuzurile de sistem dezvăluite în ultima perioadă. Şi mă refer aici la hotărârile judecătoreşti pronunţate în urma desfăşurării unui proces evident inechitabil, cu probe obţinute în baza unor protocoale secrete, cu probe obţinute de serviciile de informaţii, ori cu probe nelegale cum ar fi interceptările efectuate de SRI, aşa cum a decis Curtea Constituţională. Toate aceste nereguli, fie au fost deja sancţionate de Curtea Constituţională, fie s-au dovedit a fi profund nelegale şi nedemocratice, cum ar fi judecata pe baza unor protocoale. Tocmai pentru că, deşi posibilele abuzuri sunt evidente, dar potrivit legii actuale, ele nu mai pot fi îndreptate, se impunea în mod obligatoriu deschiderea posibilităţii celor care au suspiciuni credibile să readucă dosarul lor în faţa unor judecători independenţi şi imparţiali, care să stabilească clar în ce măsură condamnarea a fost influenţată de aceste practici” (Sursa: Mediafax).
Horațius Dumbravă, fost președinte CSM: “Eu zic că nu ar trebui ordonanţă, s-ar putea discuta în Parlament. Care ar fi urgenţa, dacă ar fi eventual condamnaţi în penitenciar, dar se poate discuta pentru că, dacă se ajunge la concluzia că acele probe sunt ilegale, un nou motiv de revizuire poate că ar fi oportun, dar m-aş feri de o ordonanţă de urgenţă. Care ar fi calea de urmat? Eu spun un proiect legislativ într-o procedura de urgenţă dacă se doreşte acest lucru, nu ştiu cât de fezabilă este ideea cu revizuirea, mă uit pe Codul de procedură penală dacă nu cumva este un motiv de revizuire deja, dar e periculos prin ordonanţă de urgenţă o astfel de modificare. Care ar fi pericolul? Vorbesc general, este bine totuşi ca astfel de proiecte să urmeze calea legislativă, adică dezbatere în Parlament, argumente pro şi contra, acolo vin şi specialiştii din sistem, CSM, li se cer opinii instanţelor, parchetelor, societatea civilă la rândul ei are posibilitatea să-şi spună punctul de vedere, nu este o chestiune care poate fi expediată atât de rapid cum cred că face domnul ministru. Parlamentul mi se pare cel mai sigur loc unde se pot întâlni opiniile pro şi contra, sunt şi opinii contra” (Sursa: Mediafax).
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune ”foarte curând” Guvernului o Ordonanță de Urgență privind modificarea condițiilor de revizuire a sentințelor definitive, astfel încât tot cei condamnați pe baza protocoalelor încheiate de parchete cu serviciile secrete să poată ajunge din nou în fața unui judecător. Întrebat când va fi promovat acest OUG, Toader a răspuns: ”imediat după concedii.”
Ministrul Toader, a explicat că prin adoptarea acestor modificări vrea să dea posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul că a fost condamnat pe nedrept în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI să solicite unui judecător revizuirea sentinței.
Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.
Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!