Corespondenta HotNews.ro a intrat într-un grup de Facebook, ”E timpul de a pleca – totul despre emigrare”, unde rușii cer și oferă sfaturi referitoare la plecarea din țară. De asemenea, a stat de vorbă cu administratorul grupului cu peste 250 de mii de membri, un bărbat originar din Rusia care trăiește în prezent în Finlanda.

Sute de mii de cetățeni ruși au părăsit țara după 24 februarie, când a început invazia în Ucraina. Unii au făcut-o în semn de protest față de politica statului, alții – din cauza problemelor economice ce au apărut odată cu introducerea celor mai dure sancțiuni ale Occidentului din istoria Federației Ruse.

Există și o categorie a rușilor care intenționau demult să părăsească țara, deoarece nu erau mulțumiți de nivelul de trai, însă războiul din Ucraina le-a dat acel imbold de care aveau nevoie.

În presa pro-Kremlin nu sunt date oficiale referitoare la cetățenii ruși care au plecat, iar diferite surse publică cifre care nu prea coincid. În orice caz, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a recunoscut încă în luna mai creșterea considerabilă a numărului cetățenilor ruși care au părăsit țara.

În acest context, nu trebuie să mai mire pe nimeni faptul că grupurile de pe rețelele sociale în care sunt descrise proceduri juridice și prezentate sfaturi practice pentru migrare devin tot mai populare.

HotNews.ro a intrat într-un astfel de grup de Facebook pentru a vedea despre ce subiecte se discută acolo și apoi a stat de vorbă cu unul dintre administratorii acestuia. Grupul se numește “Пора валить – всё про эмиграцию” (E timpul de a pleca – totul despre emigrare).

Bărbatul ne-a rugat să-l prezentăm Matti Juntunen, așa cum este scris în profilul său. Acesta este originar din Petrozavodsk, Rusia, dar din 2004 trăiește în Finlanda, unde muncește la o uzină de prelucrare a lemnului.

Precizăm faptul că grupul a fost creat în decembrie 2014, dar din spusele administratorului, a devenit foarte popular după 24 februarie. Grupul este închis și are aproape 250 de mii de membri, mulți dintre ei sunt anonimi.

„O parte din rușii care pleacă o fac pentru că nu vor să rămână într-o țară agresor, din care în curând va fi imposibil să pleci”

Pentru început, cât de popular este acest grup care oferă informații cetățenilor ruși despre migrare. Ce s-a schimbat în acest sens după 24 februarie?

Matti Juntunen: Sunt unul dintre administratorii acestui grup din 2017. Interesul rușilor a crescut foarte mult după 24 februarie. Și a crescut spontan. Din ceea ce cunoaștem, după 24 februarie (n.r.- data la care Putin a declanșat invazia Ucrainei), aproximativ un milion de persoane au părăsit Federația Rusă, însă aproximativ jumătate dintre ei s-au întors după un anumit timp.

Aceste date nu-mi aparțin, ci sunt din mass-media. Pe de altă parte, cel puțin un milion de persoane au părăsit Federația Rusă din anul 2000, asta dacă doar calculăm permisele de ședere eliberate în Europa.

Care sunt principalele motive ale cetățenilor ruși pentru a pleca din țară?

Principalele motive pentru a pleca, din câte am înțeles (n.r- de la ei), sunt preocuparea pentru viitorul lor și al copiilor, refuzul de a fi nevoiți să participe la acțiuni militare sau de a deveni prizonieri politici.

De asemenea, o parte dintre cei care pleacă o fac din cauză că nu vor să rămână într-o țară agresor din care în curând va fi pur și simplu imposibil de a pleca.

Câteva exemple de postări din Grupul de Facebook „E timpul de a pleca”

În contextul discuției cu Matti Juntunen, prezentăm câteva dintre postările cetățenilor ruși publicate recent, după începutului războiului din Ucraina. Precizăm că în grup scriu și oameni care nu invocă neapărat motive politice sau de persecuții pentru a pleca din țară.

„Am 49 de ani, iar până pe 24 februarie a acestui an, viața mea era relativ bine aranjată”

„Nu pot să vin în Federația Rusă, pentru că asta se poate încheia cu un dosar pentru pentru “discreditarea armatei”. Ajutați-mă să găsesc o soluție”

„Dacă soțul blochează călătoria copilului în străinătate, va funcționa sau nu interdicția dacă plecarea va fi prin Belarus?”

„Sunt riscuri politice (există riscul de a cădea sub incidența acelui articol, deși mi se pare că multă lume îl are acum). Cum și unde poți merge în astfel de condiții?”

Articolul integral pe HotNews.ro