Ucraina obține o nouă uriașă victorie, deopotrivă simbolică și strategică: recucerește Insula Șerpilor de la ruși! Rămășițele garnizoanei inamice au fost evacuate noaptea trecută, cu două bărci de viteză, după ce bombardamentele ucrainenilor au distrus instalațiile militare debarcate cu atâta dificultate de-a lungul ultimelor săptămâni. Trupele Guvernului de la Kiev au revenit pe insula atât de intens disputată încă din prima zi a invaziei rusești, scrie Ziaristii.com.

Anatoli Budiașevski, ofițerul de presă al forțelor terestre din zona de sud a Ucrainei, a confirmat pentru BBC că Insula Șerpilor a revenit sub controlul taberei sale. Armata ucraineană a menționat că recucerirea acestui petic de pământ deosebit de important a survenit în urma unei operațiuni militare în care au fost implicate lansatoare de rachete și baterii de artilerie.

Insula Șerpilor se află la mai puțin de 40 km de coasta Ucrainei și este vitală pentru controlul spațiului aerian din zona vestică a Mării Negre. După ce au pierdut crucișătorul „Moscova”, care era o platformă mobilă foarte prețioasă pentru supremația aeriană din regiune, rușii au încercat să fortifice Insula Șerpilor. Au adus echipamente de spionaj, război electronic, radare și sisteme antiaeriene de mai multe tipuri. Cu acestea puteau supraveghea și intercepta traficul aerian nu doar deasupra Mării Negre, ci și în zona de sud a Ucrainei, Moldova și estul României.

Ucrainenii au replicat atacând atât transporturile cu echipamente (unele au fost scufundate), cât și instalațiile ajunse deja pe insulă. Lucrătorii și militarii ruși ajunseseră atât de terorizați, încât refuzau să mai participe la misiuni înspre și pe Insula Șerpilor.
În ultima săptămână, ucrainenii au scufundat cel puțin o navă de transport și au bombardat mai multe nopți la rând insula, distrugând sisteme antiaeriene Pantsir, stații radar, echipamente de bruiaj și provocând pierderi garnizoanei.

Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a revendicat joi o victorie majoră: „În timpul nopții, ca urmare a unei alte etape de succes a operațiunii militare cu lovituri ale rachetelor și artileriei noastre, adversarul s-a grăbit să evacueze rămășițele garnizoanei (de pe Insula Șarpelui – n. red.) cu două bărci rapide… În prezent, insula este acoperită de foc și explozii”.

Rusia a recunoscut că s-a retras din Insula Șerpilor, dar a prezentat-o ca fiind o dovadă de mărinimie. Versiunea Kremlinului despre evenimente este că s-a retras „ca un gest de bunăvoință” pentru a ajuta „ONU să stabilească un coridor umanitar pentru transportul produselor agricole din Ucraina”.

Fotografiile arată însă insula învăluită în fum, iar gestul de bunăvoință a fost făcut de ruși pe fugă, noaptea, cu două vedete rapide, supraviețuitorii garnizoanei abandonând tot ce nu se putea căra în spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.