Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu acordat unor jurnalişti independenţi din Rusia, că mai mulţi miliardari ruşi au propus să doneze bani pentru Ucraina, în special pentru a-i susţine armata, scrie Epochtimes-romania.com, care citează publicația La Tribune.

Potrivit liderului ucrainean, mai mulţi oameni de afaceri ruşi şi-au oferit Ucrainei sprijinul financiar, printre aceştia numărându-se şi miliardarul Roman Abramovici, un apropiat al lui Vladimir Putin care este ţinta unor sancţiuni din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a Regatului Unit.

„Am primit semnale de la el şi de la alţi oameni de afaceri, care ne-au întrebat: ‘Putem ajuta în vreun fel, putem face ceva?’. Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstrucţia ţării după război: ‘Suntem pregătiţi să ne mutăm afacerea în Ucraina, locuim în Anglia sau undeva în Elveţia, ne dorim acest lucru. Dar cum putem ieşi de pe lista de sancţiuni?’ Unii oameni nu vor să-şi dea numele şi spun că vor să ajute armata noastră, deşi sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a declarat Zelenski.

Şeful statului ucrainean a adăugat că, indiferent dacă oamenii de afaceri sunt dispuşi sau nu să dea bani pentru a sprijini armata ucraineană, Ucraina este gata să „le garanteze securitatea, să le ofere locuri de muncă şi să le permită dezvoltarea afacerilor”.

„Mă refer la sancţiunile din statul nostru. Putem discuta. Putem discuta despre schimbarea cetăţeniei acestor persoane”, a spus el, subliniind că „nu este obligatoriu să o facem public”.

Potrivit Wall Street Journal de miercuri, Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să nu-l sancţioneze pe Roman Abramovici, considerând că acesta ar putea juca un rol în negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. Două dintre iahturile sale, Eclipse şi Solaris, au acostat în sud-vestul Turciei, care nu aplică sancţiuni occidentale împotriva oligarhilor ruşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.