Decizia liderului de la Kremlin a provocat o explozie socială în Rusia. Mii de tineri fug din țară, părinții plâng și se ceartă cu ofițerii de la centrele de recrutare, iar protestele sunt tot mai frecvente. Noii recruți au nevoie de haine, arme și antrenament, dar nimeni nu pare pregătit pentru ei, așa că în două săptămâni vor fi trimiși pe front, scrie Spotmedia.ro.

“Comportamentul actual al președintelui rus îmi amintește de Hitler, care în ultimele zile ale celui de-al III-lea Reich a recrutat minori și bătrâni pentru a apăra regimul. În mod ironic, Putin face exact ceea ce-au făcut și naziștii”, a declarat generalul în rezervă Ben Hodges, fostul șef al trupelor SUA din Europa.

Kremlinul și-a propus să mobilizeze peste 1,2 milioane de soldați, anunță site-ul rusesc Meduza și nu 300.000 cum a declarat ministrul Apărării Sergei Șoigu.

Măsura reprezintă o decizie disperată pentru a stopa avansul trupelor ucrainene pe frontul de est, dar vine la pachet și cu o explozie socială.

Cel puțin cinci centre de recrutare au fost atacate cu cocktailuri Molotov după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială.

De asemenea, punctele de trecere a frontierelor, mai ales cu Georgia, dar și cu Finlanda sau Kazahstan, au fost luate cu asalt. Conform unor martori oculari, cozile de mașini la granițe se întind pe zeci de kilometri și se așteaptă cu orele.

În teritoriile ocupate, administrațiile numite de Moscova organizează o mascaradă de referendumuri pentru a putea declara că acestea aparțin Rusiei.

Prin mobilizarea generală, mascată într-una “parțială”, cum a precizat Vladimir Putin în discursul din 21 septembrie, liderul de la Kremlin a creat și contextul apariției unei puternice forțe de opoziție – e vorba de armată.

Serviciile de informații americane au interceptat discuții între militari, certuri între subordonați și comandanți, dar și faptul că Putin dă ordine directe generalilor, anunță CNN.

De asemenea, interceptările arată un grad înalt de nemulțumire în rândul militarilor, care se plâng familiilor de incapacitatea comandanților și de lipsa unei strategii.

Faptul că un lider politic intervine peste comandanții militari produce frustrare la care se adaugă și umilința îndurată de armată în urma înfrângerilor repetate.

În momentul în care o parte din Rusia va căuta vinovați pentru criza morală și socială, Putin o să fie cel spre care se vor aținti privirile nemulțumite.

„Mi-am luat rămas bun de la soția și fiica mea”, a povestit Serghei, în vârstă de 49 de ani, după ce a primit hârtiile de recrutare de la oficialii din Buriatia, o regiune din estul Siberiei. „Oamenii mă întrebau unde merg. Le-am spus că mă îndrept spre front”, a mai spus el, citat de cotidianul britanic “The Times”, dar Serghei a plecat din Rusia ca să nu ajungă pe front, în Ucraina.

Joi, 6.400 de cetățeni ruși au intrat în Finlanda, folosind puncte terestre de trecere a frontierei, anunță oficialii de la Helsinki.

În două zile, cel puțin 100.000 de posibili recruți au fugit de frica războiului în țările învecinate.

Dacă se continuă în acest ritm, criza economică se va accentua. Atât cei care se înrolează cât și cei care fug sunt persoane care munceau, principali susținători ai familiilor lor. Prin dislocarea acestora se produce o disfuncționalitate majoră pe piața muncii.

Dar problema principală a lui Putin e că prea puțini ruși cred în război. Nici susținătorii săi nu sunt dispuși să moară în Ucraina chiar dacă propaganda Kremlinului i-a făcut să creadă că acolo se află și uneltesc inamicii Rusiei.

Undeva în planul secund, oricât ar încerca reprezentanții regimului să ascundă, se află un adevăr de nezdruncinat, Vladimir Putin a declanșat invazia.