Ziua Independenței a fost „auzită” în Rusia și în teritoriile ocupate de ruși. Hackerii Anonymous au preluat controlul camerelor de vedere cu difuzoare și au redat muzică patriotică ucraineană, scrie Newseek.ro.

În mai multe locuri publice din Rusia dar și din teritoriile ocupate temporar s-a auzit muzică patriotică ucraineană, după ce hackerii internaționali Anonymous au preluat controlul asupra camerelor de luat vederi care erau echipate și cu difuzoare audio.

Atacul hackerilor vine la numai o zi după ce au spart din nou serverele de streaming și canalele de propagandă de știri TV în Rusia pentru a difuza imagini cu distrugerea bunurilor militare rusești.

Președintele Volodimor Zelenskiy le-a spus miercuri ucrainenilor, într-un discurs emoționant pentru a marca 31 de ani de independență, că Ucraina a renăscut atunci când Rusia a invadat-o pe 24 februarie și că va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est.

„O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat”, a spus Zelenski.

„Bombardarea masivă a Ucrainei de Ziua Independenței este o altă manifestare a neputinței și a naturii teroriste a rușilor după șase luni de rușine.

Oare încă nu este clar că încercarea de a intimida ucrainenii este o opțiune pierzătoare? Mai bine să ne gândim la „gestul final de bunăvoință”…” a scris Podolyak.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au avertizat cu privire la o posibilă intensificare a bombardamentelor ruseşti asupra oraşelor ucrainene, inclusiv Kiev, cu ocazia Zilei Independenţei.

Autorităţile ucrainene au interzis miercuri toate adunările publice în capitală de teamă atacurilor ruseşti şi le-au cerut ucrainenilor din întreaga ţară să rămână vigilenţi şi să se adăpostească în cazul în care se declanşează alarmele ce anunţă atacuri aeriene.

La Kiev, alarma de atac aerian a răsunat în două rânduri pe parcursul dimineţii.