Militarii ucraineni din batalionul Azov (zona Mariupol) au capturat mai mulți ceceni din armata de „măcelari” a autoproclamatului președinte Ramzan Kadîrov. Unul dintre ei nici n-a apucat să lupte pe frontul ucrainean în sprijinul Kremlinului. Prizonierul a povestit printre altele despre ceea ce fac invadatorii ruși cu cadavrele camarazilor acestuia, scrie Ziaristii.com.

Luptătorul cecen i-a îndemnat pe toți compatrioții lui să declanșeze jihadul împotriva „putiniștilor”, nu împotriva ucrainenilor, care i-au ajutat în cele două războaie cu ruso-cecene. Mărturie stă un videoclip publicat pe canalul de Telegram „Azov” și preluat de site-ul Obozrevatel.com.

Comunicatul întocmit de detașamentul de operațiuni speciale Azov: „Un cecen capturat de luptătorii din Azov și-a chemat compatrioții să facă jihad împotriva Rusiei. El a amintit că ucrainenii au ajutat în lupta pentru independența Republicii Cecene Ichkeria, subliniind că nu trebuie să lupte nimeni împotriva Ucrainei și să fie de partea sângeroasă a Rusiei, ci să restabilească ordinea în propria lor țară, luptând cu sângerosul regim Putin-Kadîrov”.

Ziaristii.com vă prezintă mărturia integrală a prizonierului cecen.

„O să iei de la cadavre, omori ucraineni și le iei armele”

Cum a ajuns în Ucraina. „Sunt din Cecenia. Am venit din Urus-Martana. Pe data de 17 (martie – n. red.), din Groznîi (capitala Ceceniei, în Federația Rusă – n. red.) a plecat un avion. În ziua de 18 am ajuns deja în Ucraina, la Mariupol. Și chiar în acea zi m-au reținut. Nu m-au bătut, n-au ridicat un deget. «Să spui ceea ce este adevărat», mi-au zis ei (se referă la militarii ucraineni din batalionul Azov – n. red.). Ce este adevărat o să și spun”.

Îi avertizează pe alți ceceni să nu cadă în capcana rușilor. „În acest moment, voi ne hrăniți mai bine decât atunci când ne-au adus aici. Ne-au dau cârnați și asta a fost tot. Alte produse n-au mai fost. Vă dau 4 încărcătoare, un automat și o costumație, și vestă antiglonț. Credeți că aici dau orice fel de arme la alegere? Nu, nu dau nimic”.

Arme luate de la cadavre. „Ce-o să fac cu 4 încărcătoare? Au spus (se referă la ocupanții ruși – n. red.): «O să iei de la cadavre, omori ucraineni și le iei armele». Dar ce, ei dorm? «Hai, trageți!» – spun ei. Ucrainenii luptă mai bine decât cecenii și rușii. Sunt mai experimentați și au un spirit mai mare de sacrificiu. Coloana de ceceni care a venit aici a fost atacată de ruși. Această informație am aflat-o acum, aici”.

Cecenii sunt uciși de ruși, nu de ucraineni. „Voi nu vă cunoașteți cadavrele. Voi credeți că vă luptați aici? Nu, nu vă luptați aici! Îi hrănesc (pe ceceni – n. red.) ca pe o carne, îi aruncă înainte ca pe o carne. Aici ucid doar ei, rușii pe ceceni. Credeți că ucrainenii ucid mai mult? Ei, rușii, vor să ucidă cât mai mulți ceceni”.

„Ucrainenii ne-au ajutat în primul și al doilea război cu rușii, iar acum ce faceți? Sunteți împotriva lor? Eh, Cecenia, Cecenia… Sunteți pregătiți să mergeți în iad”

Mesaj pentru lașul Kadîrov. „Kadîrov Ramzan, mă adresez ție în primul rând. Nu trebuie să moară oameni. Trimite-l aici pe nepotul tău, pe fiul tău! De ce nu-ți trimiți aici rudele? Trimite-i pe apropiații tăi, lasă-i să lupte, nu vorbi despre alții, fiindcă alții vor să trăiască! Rusia mi-a făcut numai rău”.

Cadavrele cecenilor sunt adunate și arse. „Aici este o luptă foarte grea, foarte puternică. Am văzut cadavrele, pădurea de ceceni, le adună, le dau foc (rușii – n. red.) și nu le mai aduc acasă. Atâtea necazuri sunt aici. Nu mai veniți aici pentru Kadîrov, pentru ce spune Putin! Voi, dacă le-ați spus cecenilor să facă jihad, de ce în Cecenia, când au luptat cu rușii, de ce n-au luptat? De ce n-au făcut la vremea aceea un jihad? Nu este acest jihad împotriva lor, cu Rusia trebuie să ne luptăm. De ce n-ați luptat mai demult acolo?”

Viața e mai prețioasă decât banul. „Ucrainenii ne-au ajutat în primul și al doilea război cu rușii, iar acum ce faceți? Sunteți împotriva lor? Eh, Cecenia, Cecenia. Pur și simplu, nu vă gândiți pe unde mergeți. Sunteți pregătiți să mergeți în iad. Nu trebuie să veniți aici pentru acest lucru mărunt, pentru banii pe care-i oferă. Acești bani nu sunt pentru voi, iadul va fi. Cei care vă dau câte 300.000 pe lună (se referă la ruble, aprox. 3.600 de dolari – n. red.), câte 150.000 pe lună, ăștia nu sunt bani, cel mai bine e să trăiești, gândiți-vă singuri!”