200 de militanți ai grupării Hezbollah vor sosi în Belarus săptămâna viitoare, iar pe 29 martie vor merge în Ucraina pentru a lupta alături de armata rusă, scrie Ziare.com.

Infomația a fost publicată vineri, 25 martie, de Novaia Gazeta, care citează postul Al Hadas, parte a concernului Al-Arabiya, cea mai mare companie de televiziune în limba arabă din lume.

Potrivit sursei citate, în urma discuției care a avut loc cu câteva zile în urmă, grupul armat șiit s-a angajat să trimită 800 de luptători în Ucraina. Pentru fiecare luptător, Rusia va plăti 1.500 de dolari pe lună. În plus, în urma acestui acord, Iranul ar urma să beneficieze de anumite preferințe pentru tranzacții majore.

În urma acordului, Hezbollah a deschis un birou de recrutare și mobilizare în orașul Quseir, provincia Homs din Siria. Acest birou se află sub supravegherea directă a ofițerului de informații militare Hezbollah Asaad Hamieh (Haj Hadi). În orașele siriene Alep, Yabrud și Sayyida-Zeynab, trei birouri suplimentare au fost deja deschise pentru a mobiliza militanții Hezbollah staționați în Siria. Al patrulea birou a fost deschis în Liban, vecină cu Siria, în suburbia de sud a Beirutului, controlată de Hezbollah.

Presa locală scrie că primii 200 de militanți vor ajunge în Ucraina în 29 martie. Aceștia vor fi transferați de la Damasc la o bază aeriană militară din regiunea Gomel (Belarus).

Militanții pentru participarea la operațiunea specială ucraineană sunt recrutați din batalioanele Al-Abbas și Al-Radwan.

Novaia Gazeta a făcut publice și formularele completate de luptători, primite de la Al-Hadas.

Unitățile Hezbollah trimise în Ucraina ar putea influența ”operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, fiind vorba despre o armată puternică, notează sursa citată.

În prezent, armata Hezbollah, organizația recunoscută în multe țări ca fiind teroristă, are aproximativ 100.000 de militanți care luptă continuu.

Încă din momentul formării sale, în 1982, Hezbollah s-a declarat ca forță politică armată. Copiii membrilor grupării sunt trimiși în tabere de antrenament militar pentru pregătire de bază încă de la vârsta de 17 ani. Ulterior, cei care se remarcă urmează cursuri mai avansate de explozibili, război de gherilă și antrenament de supraviețuire. Luptătorii care au finalizat cursul complet sunt trimiși în prima linie: în sudul Libanului, Irak, Yemen.

Informația că luptătorii sunt trimiși în Ucraina este în contrast cu ce a spus secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o alocuție televizată săptămâna trecută. Acesta a declarat că Hezbollah neagă categoric orice posibilitate de participare la evenimentele din Ucraina.

Gruparea a mai negat însă, anterior, posibilitatea ca membrii săi să participe la ostilitățile din țări străine precum Siria, Bosnia, Palestina, Yemen și Irak, și de fiecare dată s-a dovedit că a mințit, scrie Novaia Gazeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.