Ankara susţine integritatea teritorială a Ucrainei şi respinge anexarea ilegală a Crimeei, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Epochtimes-romania.com, care citează Agenţia Anadolu.

„Întoarcerea Crimeei la Ucraina, din care este o parte inseparabilă, este în esenţă o cerinţă a dreptului internaţional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video la cel de-al doilea Summit al „Platformei Crimeea”.

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de coordonare al Ucrainei pentru a atrage mai multă atenţie la nivel mondial asupra anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014.

Erdogan a declarat că Ankara va continua să sprijine Platforma, înfiinţată în scopul rezolvării prin mijloace paşnice a problemei Crimeei.

„Turcia nu recunoaşte anexarea Crimeei şi a declarat deschis încă din prima zi că acest pas este ilegitim şi ilegal. Aceasta este o poziţie de principiu care are nu numai fundamente juridice, ci şi morale”, a afirmat el.

Preşedintele Erdogan a adăugat că protejarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a unităţii politice a Ucrainei este „critică” nu doar pentru securitatea şi stabilitatea regională, ci şi pentru cea globală.

„Asigurarea siguranţei şi bunăstării compatrioţilor noştri tătari din Crimeea se numără, de asemenea, printre priorităţile Turciei”, a spus el.

De asemenea, liderul turc a reiterat aşteptările privind eliberarea lui Nariman Dzhelyal, vicepreşedinte al Mejlisului tătarilor din Crimeea (cel mai înalt organism politic de reprezentare a tătarilor din Crimeea), şi a altor cel puţin 45 de tătari din Crimeea care au fost reţinuţi de Rusia în 2021.

„Tătarii din Crimeea, care au îndurat mari suferinţe de-a lungul istoriei, luptă pentru o viaţă paşnică în patria lor. Turcia va continua să fie alături de guvernul ucrainean şi de tătarii din Crimeea în acest proces”, a adăugat el.

Totodată, Erdogan a menţionat că ţara sa va continua să joace rolul de mediator între Rusia şi Ucraina pentru a asigura pacea în regiune.