Nu va fi niciodată pace în Europa atâta timp cât Vladimir Putin rămâne la conducerea Rusiei, a declarat generalul Sir Richard Shirreff, fost adjunct al şefului NATO în Europa pe vremea când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, făcând apel la o “reînarmare masivă” în Occident, scrie Epochtimes-romania.com.
De asemenea, conform Daily Mail, generalul a susţinut, la Festivalul de Istorie din Chalke Valley din Marea Britanie, că forţele armate occidentale – inclusiv cele britanice – au fost “tăiate în bucăţi” ca urmare a “gândirii nepăsătoare succesive” din ultimii 15 ani.
Sir Richard a comparat situaţia actuală cu lunile premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial şi a declarat că naţiunile occidentale trebuie să facă presiuni pentru “înfrângerea putinismului” şi “înfrângerea regimului Putin”.
Acest lucru va necesita o “reînarmare masivă”, a adăugat el, dar a avertizat că preşedintele rus trebuie să plece din funcţie pentru a evita un nou conflict.
“Nu va exista niciodată pace în Europa cât timp Putin se află la Kremlin sau cât timp regimul Putin se află la Kremlin. Ne-am întors acum acolo unde mulţi dintre taţii voştri, tatăl meu, mama mea au fost în 1938. Şi mulţi dintre bunicii voştri au fost în 1938. Ne confruntăm cu un autocrat pătat de sânge la Kremlin, care a readus politica de fier şi sânge în Europa, a provocat suferinţe de nedescris unui vecin paşnic şi democratic pentru a-şi satisface scopurile politice”, a afirmat generalul în retragere.
Remarcile acestuia au avut loc înaintea unei reuniuni a membrilor NATO care va avea loc săptămâna viitoare în Madrid, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa liderilor.
Criticile generalului cu privire la reducerile din domeniul apărării din ultimii ani vin în contextul în care armata britanică urmează să facă noi reduceri care ar putea duce la scăderea numărului de trupe la 73.000.
În cartea sa din 2016, “War With Russia: A Menacing Account”, Sir Richard a avertizat că Rusia va invada Ucraina şi apoi se va concentra asupra statelor din Europa de Est. Afirmaţiile sale au fost atacate cu vehemenţă de personalităţi, inclusiv de ministrul de Externe de atunci, Philip Hammond.
Adresându-se unei audienţe uriaşe în aer liber la Chalke Valley, lângă Salisbury, generalul a susţinut că invazia din 2014 a Crimeei – despre care a spus că a căzut “ca o prună coaptă în mâinile lui Putin” – ar fi trebuit să fie “semnalul strategic de alarmă” de care naţiunile occidentale aveau nevoie cu privire la intenţiile lui Putin.
Potrivit generalului, anexarea Crimeei i-a oferit preşedintelui rus o “cursă liberă” care a dus la invazia sa în întreaga Ucraina în luna februarie a acestui an.
Totodată, Sir Richard a lăudat eficienţa forţelor ucrainene în apărarea ţării lor de atacurile Rusiei, dar a avertizat că pierderile suferite de acestea – pe care le-a estimat ca fiind de până la 200 de soldaţi ucişi în luptă în fiecare zi – sunt nesustenabile.