Un tribunal din Ucraina a condamnat la închisoare pe viață un comandant de tanc rus pentru uciderea unui civil, în cadrul primului proces pentru crime de război de la invazie, scrie G4Media.ro, care citează BBC.

Soldatul capturat, sergentul Vadim Șișimarin, a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

Acesta a recunoscut că l-a împușcat pe Șelipov, dar a declarat că a acționat la ordin și a cerut iertare văduvei acestuia.

„Aceasta este cea mai severă sentință și orice persoană cu bun simț ar contesta-o”, a declarat Viktor Ovsyannikov, avocatul militarului rus, potrivit AFP.

„Voi cere anularea verdictului tribunalului”, a adăugat Ovsyannikov.

Mai multe alte presupuse crime de război sunt în curs de investigare de către autoritățile din Ucraina.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina afirmă că este posibil să fi avut loc peste 11.000 de crime.

Acest proces din capitala ucraineană, Kiev, este văzut ca o șansă a Ucrainei de a dovedi, dincolo de orice îndoială, că un soldat rus a ucis un civil fără să țină cont de regulile războiului.

Înaintea verdictului, avocatul apărării lui Șișimarin – numit de stat – a declarat pentru BBC că niciun oficial rus nu a luat legătura cu el. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Kremlinul nu are „nicio informație” despre acest caz.

În momentul uciderii, Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, și alți soldați călătoreau într-o mașină pe care au confiscat-o după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea lor.

Când l-au zărit pe Șelipov, acesta vorbea la telefon, a declarat Șișimarin în fața instanței. El spune că i s-a spus să îl împuște cu o armă de asalt.

Avocatul său a declarat vineri în fața instanței că Șișimarin a tras doar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar unul din cele trei-patru gloanțe a atins ținta.

El a spus că Șișimarin a tras focurile de armă de teamă pentru propria siguranță și a pus la îndoială faptul că acuzatul a avut intenția de a ucide.

Într-un moment dramatic din timpul procesului, văduva victimei, Kateryna Shelipova, l-a confruntat pe Șișimarin. „Spuneți-mi, vă rog, de ce ați venit aici [rușii]? Pentru a ne proteja? Să ne protejați de cine? M-ați protejat de soțul meu, pe care l-ați ucis?”, a întrebat ea, făcând referire la justificarea președintelui rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei.

Soldatul nu a avut niciun răspuns la această întrebare. Cerându-i iertare văduvei mai devreme, el a spus: „Înțeleg că nu veți putea să mă iertați”.

„Îmi pare foarte rău pentru el, dar pentru o crimă ca asta – nu-l pot ierta”, a afirmat Shelipova pentru BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.