Ministerul rus de Externe îl va convoca pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, după ce Lituania a decis să interzică tranzitul spre exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor ruseşti care fac obiectul sancţiunilor UE, scrie Epochtimes-romania.com.

Vilnius a interzis tranzitul de bunuri aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava rusă situată între Lituania şi Polonia, invocând normele UE privind sancţiunile.

Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului, a declarat duminică seara târziu la televiziunea rusă:

„Aceasta este, bineînţeles, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice.

Din câte ştiu eu, mâine Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi convocat la Ministerul de Externe …. şi i se vor comunica condiţiile corespunzătoare implicate aici.”

Reamintim că Moscova a reacţionat furios după ce Lituania a luat decizia de a-i bloca accesul mărfurilor spre Kaliningrad. Rusia a ameninţat că va lua măsuri în legătură cu interdicţia Lituaniei, care a fost descrisă ca fiind „fără precedent” la Moscova. Ministerul rus de Externe a declarat că îşi rezervă dreptul de a răspunde pentru a-şi proteja interesele naţionale.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a escaladat şi mai mult tensiunile luni, ameninţând cu un răspuns la ceea ce a spus că este o „mişcare ilegală”.

„Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tot ceea ce există. Noi considerăm că este ilegală. Situaţia este mai mult decât gravă… Avem nevoie de o analiză serioasă şi aprofundată pentru a elabora răspunsul nostru”.

Ministerul de Externe al Rusiei a mai transmis că Vilnius trebuie să revină asupra demersului „deschis ostil”.

„În cazul în care tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad şi restul Federaţiei Ruse prin Lituania nu va fi complet restabilit în viitorul apropiat, Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-şi proteja interesele naţionale”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.