După ce pe 17 iunie, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că nu recunoaşte „formaţiunile cvasi-statale” din Donbas, acum şeful statului fost sovietic o comite din nou, scrie Epochtimes-romania.com, care citează Kyiv Post.

Concret, la 20 iunie, Kazahstanul a blocat 1.700 de vagoane de cărbune rusesc pe teritoriul său, ca replică la reacţia lui Putin după declaraţiile de vineri ale lui Tokayev: jignit, liderul de la Kremlin ar fi luat măsuri, o dovadă în acest sens fiind că, exact a doua zi după declaraţiile Kazahstanului, transportul de petrol kazah prin portul rusesc de la Novorossisk a fost suspendat.

Motivul oficial este că în zona de apă din apropierea terminalului unde se termină conducta de petrol din Kazahstan au fost găsite în mod neaşteptat torpile şi mine din cel de-al Doilea Război Mondial.

Furia lui Putin este de înţeles, deoarece el a sprijinit ascensiunea la putere a lui Tokayev.

La începutul lunii ianuarie, când au început protestele din Kazahstan, Tokayev le-a cerut şefilor ţărilor din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – Armenia, Bielorusia, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Kazahstan – să ajute Kazahstanul. El a comparat tulburările din ţară cu o ameninţare teroristă. Decizia de a trimite trupe CSTO l-a ajutat pe Tokayev să înăbuşe protestele şi să rămână la putere.

Comportamentul lui Tokayev demonstrează că nu toţi aliaţii Moscovei sunt gata să sprijine politica imperială agresivă a lui Putin şi chiar o văd ca pe o ameninţare la adresa propriilor state.

Această atitudine din partea lui Tokayev pare să slăbească autoritatea lui Putin în rândul susţinătorilor săi din ţară şi din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.