Ucrainenii au primit acces la unul dintre sateliții ICEYE, liderul global în monitorizare prin sateliți radar. Sateliții ICEYE pot fotografia Pământul în orice moment al zilei și în toate condițiile meteorologice. Datele din satelit sunt actualizate la fiecare câteva ore, ceea ce oferă avantaje tactice pentru operațiunile militare, scrie Comisarul.ro.

ICEYE a semnat un contract cu Serhiy Prytula Charity Foundation, care va oferi guvernului Ucrainei capabilitățile de imagistică prin satelit (SAR) de la ICEYE.

Ca parte a acordului, ICEYE va transfera capacitățile complete ale unuia dintre sateliții săi SAR aflati deja pe orbită pentru a fi folosit de către guvernul Ucrainei. În plus, ICEYE va oferi acces la constelația sa de sateliți SAR, permițând Forțelor Armate ucrainene să primească imagini din satelit aproape în timp real.

Prima imagine publicată de ICEYE, imediat după semnarea contractului, este chiar cu podul de peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Fundația Serhiy Prytula și-a concentrat eforturile pe strângerea de fonduri pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv achiziția recentă a patru drone Bayraktar.

„ICEYE deține în prezent cea mai dezvoltată tehnologie de imagistică prin satelit radar din lume”, spune Serhiy Prytula, fondatorul Serhiy Prytula Charity Foundation. „Acest acord este un răspuns important la cererea urgentă a Guvernului Ucrainei de a obține date critice de observare a Pământului și va fi de mare folos forțelor armate.”

„Prin acest acord, ICEYE susține în continuare eforturile de a oferi Ucrainei date obiective și suport tehnologic”, spune Rafal Modrzewski , CEO al ICEYE.

ICEYE a lansat cu succes 21 de nave spațiale până în prezent și operează cea mai mare flotă de sateliți SAR comerciali din lume.