De când armata rusă a atacat Ucraina în urmă cu aproape patru luni, mii de civili au fost uciși și orașe întregi au fost făcute una cu pământul, în timp ce milioane de ucraineni au fugit din casele lor, scrie Ziare.com.

Dar joi, 16 iunie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru BBC că lucrurile nu sunt așa cum par.

„Nu am invadat Ucraina”, a susținut el, potrivit BBC.

„Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că tragerea Ucrainei în NATO e un act criminal”.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Lavrov a acordat doar câteva interviuri presei occidentale. El a repetat linia oficială a Kremlinului – că în Ucraina erau naziști.

Oficialii ruși susțin adesea că armata lor „de-nazifică” țara. Lavrov a stârnit scandal recent când a încercat să justifice insultele naziste la adresa președintelui Ucrainei, care este evreu, făcând afirmația ridicolă că Adolf Hitler ar avea „sânge evreu”.

Jurnalistul BBC i-a citat șefului diplomației ruse un raport oficial al Organizației Națiunilor Unite despre satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihiv, care spune că „360 de locuitori, inclusiv 74 de copii și cinci persoane cu dizabilități, au fost forțați de forțele armatei ruse să stea timp de 28 de zile în subsolul unei școli… Nu erau toalete, apă… zece bătrâni au murit”.

„Asta este lupta împotriva naziștilor?”, a fost întrebat Lavrov.

„Este un mare păcat”, a spus Lavrov, „dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiunii din partea Occidentului. Și deseori sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident”.

„Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.