Rusia își consolidează zilnic faima de stat mafiot, fără onoare și fără cuvânt: după ce, în aprilie, a furat de la Ucraina prin forța armelor centrala atomică de la Zaporoje, acum anunță că ucrainenii vor trebui să plătească dacă vor energie electrică de acolo. Anunțul a fost făcut chiar de vicepremierul Marat Husnullin, la Melitopol (alt oraș ocupat de ruși în sudul Ucrainei), și transmis de agenția de stat Ria Novosti, scrie Ziaristii.com.

Centrala atomică de la Zaporoje are 6 reactoare și este cea mai mare din Europa. Rusia a ocupat-o la începutul lunii aprilie, în prima fază a invaziei din Ucraina. Acum, le cere păgubașilor să plătească energia electrică produsă acolo. În caz contrar, anunță Husnullin, centrala va produce energie pentru Rusia.

Deja regimul de la Moscova lasă de înțeles, încă de luna trecută, că va anexa teritoriile cucerite de la Ucraina – inclusiv centrala atomică. Se introduce rubla ca monedă, au fost destituiți primarii și consilierii locali aleși prin vot și numiți alții, pe criterii de fidelitate față de ocupanți. S-a făcut și o epurare etnică a zonelor, peste 1,1 milioane de ucraineni fiind deportați în zone îndepărtate din Siberia.

Venit la Melitopol (primul oraș mare ucrainean capturat de ruși), vicepremierul Husnullin n-a lăsat loc de dubii: „Consider că viitorul acestei regiuni este să lucreze în familia noastră prietenoasă rusă. De aceea am venit, să ajut cât mai mult la integrare”.

Orașul Zaporoje este în continuare în mâinile ucrainenilor, dar centrala atomică din apropiere, situată în orașul Energodar, de pe malul estic al fluviului Nipru, este ocupată de ruși.

Anul trecut, centrala atomică a furnizat 20% din totalul producție de electricitate a Ucrainei. Momentan, aceasta încă alimentează rețeaua ucraineană, dar a fost deja preluată de o companie rusă care operează centrale atomice. „Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să accepte şi să plătească, atunci (centrala) va putea lucra pentru Ucraina. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci centrala va funcţiona pentru Rusia. Noi avem o mare experienţă în centralele nucleare, avem companii în Rusia care au această experienţă, nu există nicio îndoială că aceea din Zaporoje va continua să funcţioneze“, a adăugat vicepremierul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.